Класика Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

ДЕВ’ЯТЬ ЖІНОЧИХ ІЛЮЗІЙ ПРО ЖИТТЯ В ЧОЛОВІЧОМУ КОЛЕКТИВІ

Опинитися в чоловічому колективі — рожева мрія багатьох жінок. З цього приводу слабка половина людства створила райдужні й часом дуже суперечливі ілюзії. Ми пропонуємо розвіяти їх заради вашого ж блага.

ІЛЮЗІЯ ПЕРША.

Cправжні чоловіки знають, що жінка — слабке створіння. Тому вони всіляко підстраховують дам на “крутих поворотах”, вчасно подають руку і захищають від лютих нападів шефа.
Насправді, як тільки ви переступили поріг “чоловічого квітника”, для своїх нових співробітників ви вмерли як слабка істота. Ніхто не прощатиме вам помилки, не втиратиме сліз, ніхто не візьме до уваги, що у вас бувають критичні дні й болить голова. Натомість можуть грубо відповісти і зробити некоректне зауваження. І річ зовсім не в тім, що чоловіки безтактні й твердолобі, а просто такі правила гри в їхній команді: жорстока боротьба, де є переможці й переможені, і неодмінний приз — гроші чи успіх. Тому жінка в чоловічому колективі — не слабка ланка. Вона — рівноправний гравець.
Спосіб виживання: стати командним гравцем. Спробуйте пограти у футбол. Збагнути психологію роботи в чоловічій команді буде набагато простіше, коли ви випробуєте її “принади” на власній шкурі. Довідаєтеся, наприклад, навіщо треба закривати вразливі місця, навчитеся швидко рухатися, міркувати, прораховувати ситуацію на кілька ходів уперед і при цьому завжди пам’ятати про те, що потрібно забити гол...

ІЛЮЗІЯ ДРУГА.

У чоловічому колективі дама завжди перебуває під пильною увагою. Красиві плаття, вишукані прикраси, стильний макіяж і витончені парфуми забезпечать панянці замилування всіх і стрімке просування по службі.
Даремно стараєтеся: чоловіча братія настільки захоплена роботою, що навряд чи зауважить, чим від вас пахне: “Шанель №5” чи “Потрійним” одеколоном. Ну не звертають вони уваги на такі дріб’язки — у цьому й полягає особливість чоловічої психології. Тонути в деталях — жіночий “привілей”.
А що стосується одягу, то всілякі кофтинки з рюшем, плаття, не кажучи про міні-спідниці, дратують колег протилежної статі. Якщо усі чоловіки в костюмах, а дама — у платті, то вона виглядатиме чужою на їхньому святі життя. Хоча отримати запрошення на філіжанку кави зможе...
Спосіб виживання: правильно вдягатися. Спробуйте зіграти разок у хокей, вирядившись у балетну пачку (жіночий костюм у вигляді коротких накрохмалених спідничок з прозорої матерії, зшитих разом) і пуанти. Уявляєте видовище? Приблизно так само діють на співробітників-чоловіків рюш і мережива. Ось чому в жіночому одязі неодмінно повинна бути яка-небудь деталь чоловічої “уніформи”. Необов’язково штани. Нехай це будуть піджак чи жилет, нашийна хустинка, яка імітує краватку.

ІЛЮЗІЯ ТРЕТЯ.

Варто дамочці пококетувати, як усі відразу кинуться за нею упадати, а хтось, можливо (чого на світі не буває?), запропонує руку і серце.
Шукати коханого на робочому місці — справа безперспективна. Представників чоловічого братства, які здичавіли без жіночої присутності, звабити і приборкати так само складно, як мешканців чоловічого монастиря. Розгадка цього загадкового явища проста: на службі чоловіків як людей, що націлені на успіх, насамперед хвилює те, наскільки дама буде корисною в роботі, а вже потім — її інші якості. Якщо ж пані вміє тільки стріляти очима, то їй швидко присвоять „почесний” титул “Міс курячі мізки”, а потім і зовсім виживуть, мовляв, “ти просто зайва деталь...”
Спосіб виживання: бути асом у своїй справі. Замість стрілянини зіницями радимо освоїти інший “вид спорту” — навчання. Для початку не зашкодить поглибити знання за фахом. Навіть найчванливіший чоловічий колектив буде схилятися перед професіоналом будь-якої статі.

ІЛЮЗІЯ ЧЕТВЕРТА.

Дамі, яка потрапила в чоловічий колектив, краще одразу забути про те, що вона — жінка.
Ви, звичайно, можете перейняти їхній стиль поведінки: накачати м’язи, коротко підстригтися і навіть навчитися говорити басом. Проте “своєю” у чоловічому колективі не станете. Просто на рівні підсвідомості відчувають: твердий, агресивний стиль для дами — чужий. Наочний приклад “мужика в спідниці”, що зробив кар’єру, використовуючи суто силові методи, — Людмила Прокопівна зі “Службового роману”. Ось чому “залізні леді” розплачуються за свою мужеподібність розхитаними нервами, раннім старінням, негативним ставлення (з боку чоловіків — особливо!) і самотністю.
Спосіб виживання: бути великою “акторкою” і використовувати особисту чарівність. Крім уміння працювати в команді, жінка мусить не забувати про своє, про жіноче. За прогнозами футурологів, у чоловічому світі XXI століття виживе “жінка-хамелеон”, що уміє швидко переключатися з однієї ролі на іншу. Залежно від ситуації можна грати то бойову подругу, то мудру жінку і бути готовою, коли треба, перетворитися на “воно”. А яку роль у якому разі грати, підкаже ваше шосте відчуття.

ІЛЮЗІЯ П’ЯТА.

З чоловіками легко знайти спільну мову і потоваришувати. Досить “у ролях” розповісти колезі, який шеф недобрий, поскаржитися на безгрошів’я і, заглядаючи в очі, проникливим голосом поцікавитися, як він учора провів вечір, і той назавжди перейметься до дами симпатією.
По-перше, на відміну від жінок, які реалізують себе у стосунках, чоловіки самостверджуються в роботі, а тому не занадто пориваються дружити. По-друге, вони дуже бояться емоцій, що є неодмінним атрибутом жіночої дружби і розмов. Просто в їхньому середовищі побутує такий стереотип: якщо пані бурхливо висловлює сум чи розчарування (неважливо що, головне — демонструє емоції!), отже, вона... істеричка. Їм невтямки, що багатство емоційного світу жінок зумовлене фізіологічно: у них більше розвинена права півкуля мозку, яка відповідає за емоції, а в чоловіків — ліва, “логічна”. І коли жінка ділиться своїми думками, чоловік чує одне: “Допоможи вирішити мою проблему”. Тому вмінню талановито приховувати свої емоції вам не завадить повчитися у колег протилежної статі.
Спосіб виживання: виявляйте якнайменше бурхливих емоцій і не обтяжуйте співрозмовника своїми проблемами. Відмінний “тренажер” — гра в карти. Покер, преферанс, “дурень” — чудовий спосіб розвинути логічні здібності й найкращий засіб “фейс-контролю”.

ІЛЮЗІЯ ШОСТА.

Якщо на даму підвищив голос колега, мовчати не можна — це обмежує її жіночі права. Потрібно віддячити тим самим і... розплакатися. Нехай його з’їдять докори сумління.
Неписане правило чоловічого колективу: якщо тебе “дістали” і довели до паніки — ти програв. Напевно, ви не надто перейматиметеся образливими словами, якщо довідаєтеся, що ваш колега визвірився не особисто на вас, Таню чи Машу, а на вашу роль — секретаря, менеджера, бухгалтера. Чоловіки, після того як погиркаються і висловлять один одному в обличчя все, що вони думають, потиснуть руки і мирно розійдуться. А от жіночки й далі сердяться, страждають і тисячу разів прокручують у голові неприємний епізод. І даремно — це тільки вбиває нервові клітини і шкодить репутації.
Спосіб виживання: дати раду грубіяну “по-науковому”. Правило №1: ні в якому разі не дратуватися — нюх на адреналін у чоловіків анітрохи не гірший, ніж у собак: не зрозуміло, у чому річ, але вкусити хочеться. Правило №2: відповідати спокійним тоном — це чоловіків вгамовує. Правило №3: парирувати дуже тихо. Оскільки слух у них гірший, ніж у жінок, горланю доведеться зменшити гучність. Правило №4: витримувати паузи. Як не дивно, цей прийом дозволяє чоловіку зрозуміти, що в цей момент відчуває пані, і “переключитися”.

ІЛЮЗІЯ СЬОМА.

Чоловіки — це істоти, які абсолютно не пристосовані до життя. Жінці, яка потрапить у чоловічий колектив, доведеться стати їм рідною матір’ю і маленькою господинею великого будинку.
Звичайно, полити квіти, почастувати домашнім пирогом і помити за співробітниками чашки — справа гарна, і дамі за це зазвичай подякують, можливо, навіть похвалять. Але не піддавайтеся на провокацію: у глибині душі чоловіки впевнені, що, демонструючи свою турботу, жінка ніби пропонує обмін: я вам — догляд, ви мені — свої могутні плечі, за якими я сховаюся від відповідальності. Тому хазяйновитих жінок у чоловічих колективах, як правило, залишають на другорядних ролях, доручаючи їм нудну, монотонну роботу. Або відправляють у секретарі, щоб на законних підставах варила усім смачну каву.
Спосіб виживання: набратися сміливості й спрямувати материнський інстинкт в інше русло. Оскільки господиня і турботлива мати — не найпопулярніші ролі серед чоловічої братії, спрямуйте свій материнський інстинкт в інше русло. Подбайте про благополуччя інших “дітей” — власної творчості й реалізації своїх талантів.

ІЛЮЗІЯ ВОСЬМА.

Оскільки чоловіки — люди справи, вони будуть тільки вдячні за поради й цінні вказівки, які компетентна пані щедро роздаватиме праворуч і ліворуч.
“Знаєш, Васю, я на твоєму місці цю шестірню...” “Хочу дати тобі, Сашко, одну пораду: електродриль...” “Вибач, Сергію, але тут написати треба по-іншому. Зараз покажу...” і таке інше. Жінка прагне порадити, направити, вберегти непутящих чоловіків від помилок. Так у неї реалізується материнський інстинкт. Але чомусь Вася, Сашко і Сергій тільки дратуються. Чорна невдячність? Просто вони почули: “Вибачте, хлопці, але ви — недоумки і нічого не вмієте робити”. Будь-яка порада, яку дає колега-жінка (навіть якщо вона слушна), сприймається чоловіками як критика. Недаремно чоловіки придумали правило: “Послухай жінку і зроби навпаки”.
Спосіб виживання: не критикувати, а хвалити. Якщо ваша мета — довести, що ви є профі, якщо ви хочете змусити чоловіків прислухатися до ваших порад, то згадаєте, що кожен чоловік є трохи павич. Тому робіть їм компліменти і хваліть, хваліть. Це чудова психологічна підтримка для будь-якого представника сильної статі — він одразу “розпустить хвіст” і... сам прибіжить до вас радитися.

ІЛЮЗІЯ ДЕВ’ЯТА.

У чоловічому колективі складно призвичаїтися. Ці буки і забіяки на кожному кроці аж трусяться, так хочуть підколоти, принизити, скривдити, накричати, вилаяти і дати зрозуміти, що жінка — істота другого сорту.
Насправді ці буки можуть виявитися славними хлопцями. Ось одна історія...
...В одному вредному-вредному чоловічому-чоловічому колективі з’явилася чарівна пані. Чоловіча братія була дуже незадоволена: мовляв, ця панянка і роботу завалить, і все таке... А ця пані взяла й довела, що вона суперпрофесіонал, має залізну логіку і спартанську витримку. Всупереч очікуванням колег вона не влаштовувала “циганочку з виходом” і не “стукала”. А які чудеса інтуїції демонструвала! Так, ми забули назвати ім’я цієї правильної дами. Її звали Настя Каменська. Щоб розтопити серця суворих колег, їй знадобилося викластися на всі 200 відсотків у кожній з ...надцяти серій. Вам може знадобитися набагато менше часу, якщо ви використаєте головний спосіб виживання: бути нормальною людиною, знати правила гри в чоловічому колективі й виконувати їх, залишаючись при цьому жінкою.

*
Нагору