Класика Поезія Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Любов чи гаманець?

Гроші — така ж інтимна справа, як і секс. І така ж важлива. Хоча існує поняття "сексуальна сумісність", але не існує "фінансової сумісності". Кожен партнерський союз створює тут свої правила гри шляхом спроб і помилок

Справи спільної фірми зв’язують Наташу з чоловіком міцніше, ніж любов і пристрасть, що охололи за тридцять років їхнього шлюбу. Вони одружилися ще студентами проти волі батьків. "Ми любили один одного і нікого не хотіли слухати. Через кілька місяців переконалися, що шлюб — це такий інститут, у якому в розрахунок приймаються не тільки любов, але і доходи-витрати. Першу серйозну кризу ми пережили, коли Володя після лекцій став заходити обідати до своїх батьків. Мені ж заявив, що не може вічно харчуватися бутербродами. "Ну, то зароби на щось краще, якщо ти чоловік!" — крикнула я йому навздогін. Наступного дня ми обоє почали підпрацьовувати."
Сьогодні в них гарна квартира, у кожного машина і, як говорять, живуть непогано.
Ганна і Костянтин (вчителі, обом ледве більше тридцяти) сваряться щодня. "Я з докором дивлюся, коли він купує пачку "пристойних" сигарет, а він скрипить зубами, побачивши нову баночку крему у ванній. Ми так втомилися увесь час думати, як прожити від зарплати до зарплати, і раз у раз вибухаємо..."

 
Бути чи не бути?

 Серед безлічі родин, з якими я говорила, найбільш благополучні стверджують, що гроші в їхніх відносинах не грають великої ролі. Менш забезпечені вважають фінансову сторону в їхньому житті чимось на зразок хворого зуба. Ніяк не вдається забути про нього.

 "Сім’ю може зруйнувати і бідність, і багатство. З тією тільки різницею, що недостача грошей шкодить усім родинам, а надлишок — тільки деяким", — вважає адвокат К., що провів десятки процесів про розлучення.
Можна жагуче кохати один одного і так само жагуче скандалити через гроші. Відомий психолог переконував мене: його практика говорить про те, що гроші занадто часто бувають причиною неправди, дійсних домашніх воєн, постійної проби перетягування канату і взаємного відчуження. Судова статистика підтверджує — гроші є однією з трьох найбільш частих причин скандалів і розлучень.
Кожна пара приходить до компромісу в грошових справах як би навпомацки. Ніяких зразків не вдається скопіювати, ніякі приклади не допомагають.

 

 Влада і незалежність

 Американські вчені довели, що тестостерон, що називають чоловічим гормоном боротьби, штовхає чоловіків до суперництва, агресії, прагнення узяти верх. Гроші — це символ перемоги, істотний елемент образу справжнього чоловіка. Успіх і гроші — це для чоловіків рівноцінно. Буває, вони готові в ім’я грошей і успіху пожертвувати і сімейним щастям, і здоров’ям, і дружбою.
— Знаєш, я довго дивилася, як чоловік, влаштувавшись у велику закордонну фірму, мінявся буквально на очах, — говорить Тетяна (журналіст). — Дивилася і не знала, що робити. Господи, він був такий скромний симпатичний хлопець, переїхав до мене з однією валізою... А перетворився в нетерпимого зазнайку. Один раз увечері, коли в нас у гостях були знайомі, я не витерпіла його грубої витівки і розлютилась. А він подивився на мене так зверху вниз і сказав: "А хто ти така, власне кажучи?" — "Та, що тебе знати більше не хоче!" — крикнула я. А ранком подала на розлучення. У суді він ніяк не міг зрозуміти, як це я можу відмовитися від нього, від його грошей...
Психологи звертають увагу на те, що чоловік вважає свою турботу про матеріальне благополуччя родини доказом любові. Коли ж любов проходить, то він вважає, що приносив себе в жертву... Якщо йде, то тільки почуття порядності або любов до дитини змушують його платити аліменти, часто, щоправда, символічні.
Адвокат Б. одержує накази від клієнток при розлученні не шкодувати чоловіків:  — Жінки інстинктивно почувають, що розмова про гроші для чоловіків, як сіль на рану, і б’ються за майно, за квартиру, як левиці.

 

 Партнери

 Юля (35 років, фармацевт) виховує двох дітей і зразково веде господарство. Незважаючи на це, часто почуває себе просто ніким: "Андрій (він видавець) часто приходить додому у поганому настрої — проблеми з кредитами, проблеми зі співробітниками, проблеми з партнерами, — а я почуваю себе неспроможної допомогти. Він прекрасно заробляє, але я всеодно комплексую, коли купую нове плаття, туфлі чи гарну косметику".
Її чоловік Андрій сказав, що відчув себе зачепленим за живе, коли на якомусь прийомі вона представилася — "я тільки дружина". "Вона увесь час підкреслює, що залежить від мене, начебто нагородила мене безцінним скарбом і великодушно не вимагає повернення. Жінко, — кричу я їй, — на тобі тримається весь будинок, усе наше життя! Ти готуєш, шиєш. Це ж чогось коштує! Пишайся! А вона не розуміє".
А от жінки, що домоглися матеріального успіху, не скаржаться на чоловіків. Щоправда, що в багатьох бувають сімейні проблеми, вони розлучаються, живуть самотньо. Якщо, однак, шлюб зберегли, то дуже піклуються про те, щоб підтримати чоловіка. Пускають у хід усю свою жіночу спритність і дипломатію, щоб він нізащо не здогадався, що це вона влаштувала персональну виставку чоловіку-художнику, чи видання його книги на вигідних умовах, чи престижну премію і т.п. Вона хоче, щоб він був "на рівні". У цьому випадку обоє почувають себе краще.

 
Дружба дружбою, а грошики нарізно

 — У більшості родин обоє — і чоловік, і дружина — працюють і поповнюють загальну касу, яку, як правило, веде дружина. Тетяна (30 років, хімік) повернулася на роботу у свою фірму через чотири роки після народження дітей. Говорить, що нарешті не веде сімейний бюджет, а вирішує усе разом з чоловіком.
— Зовні нічого не змінилося, ми і раніш разом вирішували, що купувати, особливо великі покупки. Тепер просто обговорюємо довше.
У кожній родині загальна каса діє на своїх умовах.
Ольга і В’ячеслав ведуть окремий рахунок. Щоденні домашні витрати — це справа Ольги. А витрати разові, але великі — В’ячеслава.
Грошові справи тут засновані на взаємній довірі. Людмила навіть вжила такий термін — "фінансова сумісність".
— Це щось на зразок впевненості, що ми один для одного підтримка. Мій перший чоловік вважав, що будинок — це моя справа. Гроші хотів — давав, хотів — не давав. Мені це швидко набридло.
Усі ці пари заробляють, як правило, вище середнього, у них стабільне становище на роботі. Їх "великі" покупки — це найчастіше пральна машина, фірмовий пилосос, техніка для кухні.

 Фінансовий тероризм

 Павло (36 років, адвокат) виконує вдома роль фінансової швидкої допомоги.
— Час від часу я чую: "Ой, Павлик, що робити?! Купила кахель для ванної (чобітки, куртку...) і зовсім не залишилося грошей..." Я йду в банк і знімаю з "засекреченого" рахунку гроші. І чую: "Дістав? Ти просто геній!" А спробуй "не дістати"... І вона не запитує, куди це я їду так рано чи так пізно.
Психолог С. так оцінює тактику дружини Павла:
— Я називаю це фінансовим тероризмом. Дружина говорить: "У нас має бути пристойний телевізор". І так довго хмуриться, поки його не одержить. Це цілком ефективний прийом, але у нас його застосовують рідко. Нашим жінкам здається, що, якщо всю себе вона покладе на сімейний вівтар, а усі свої нестатки відсуне на задній план, її будуть більше любити. А це неправда. Чоловік, у якого дружина з усім справляється сама, почуває себе вільним від сімейних турбот.

Барбара Змієвська

 

 

*
Нагору