Класика Поезія Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Tипи взаємовідносин у коханні

Американський психолог Т. Кемпер спробував визначити відповідні типи взаємовідносин у коханні. На його думку, різниця у цих взаєминах грунтується на двох факторах:
влада — тобто здатність змусити партнера зробити те, що ти хочеш,
і статус — тобто бажання партнера йти назустріч твоїм вимогам.
Відповідно визначились і сім типів відносин у парі.

РОМАНТИЧНЕ КОХАННЯ - обидва партнери володіють і статусом (кожний з них може «покарати» іншого, позбавивши проявів свого кохання), і владою у ставленні одне до одного.

БРАТЕРСЬКЕ КОХАННЯ.
Грунтується на обопільно високому статусі і низькій владі (немає можливості і бажання примушувати партнера, ревнувати).

ХАРИЗМАТИЧНЕ КОХАННЯ.
Один з партнерів володіє і владою, і статусом, другий — тільки статусом. Ці відносини характерні дію пари, де один грає роль «учителя», другий — «учня».

КОХАННЯ-ЗРАДА.
Один з партнерів володіє і владою, і статусом, другий — тільки статусом. В разі зради другий зберігає владу, але вже не викликає в партнера бажання іти назустріч своїм вимогам, тобто втрачає статус.

ЗАКОХАНІСТЬ.
Один з партнерів має і владу, і статус, другий — не має ні того, ні того.
Приклад — кохання без відповіді.

КОХАННЯ-ПОКЛОНІННЯ.
Один з партнерів володіє статусом, не маючи влади, другий же не володіє нічим. Вельми поширений варіант у підлітковому віці, коли охоче закохуються у кіногероїв або зірок естради. В такій парі немає емоційного контакту, закоханість може обмежуватись фантазіями.

БАТЬКІВСЬКА ЛЮБОВ.
Один партнер тут володіє високим статусом, але низькою владою (позиція дитини), другий (позиція батька) — низьким статусом, але майже безмежною владою. Так от: дівчата й жінки часто мріють про романтичне кохання, та водночас скочуються до кохання харизматичного, залишаючи для себе, звісно, роль «учителя». А от чоловіки частіше схильні до братерських відносин, хоча іноді теж можуть претендувати на «вчительські» посади. Отож не поспішайте звинувачувати партнера. Краще позбутися психологічного дзеркала в душі й настроїтись на свого партнера, надати йому можливість кохати так, як уміє він.

Ось усього чотири правила, на яких і грунтується гармонія кохання і подружнього життя:
— кожний має право на кохання;
— у парі обидва партнери мають рівні права на такий життєвий устрій, який відповідатиме їхній індивідуальності;
— у чоловіка і жінки права на сексуальне вдоволення однакові;
— у коханні немає місця егоїзмові.

Все. Як бачите, дуже просто. В теорії. Залишається тільки втілити її в практику. Тоді кохання гарантоване.

*
Нагору