Класика Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Любов та любовна залежність: час сказати “досить!”

Ви любите його без пам’яті, ви не бачите своє життя без нього, все для вас втрачає сенс, стає нудним та нецікавим. Думки і розмови тільки про нього, ви готові віддати все, щоб хоч почути або побачити його. Ви завжди знаходите виправдання його байдужості і цинізму, готові терпіти, чекати, коли все зміниться на краще. Це любовна залежність.

Найчастіше любовна залежність виникає у невпевнених у собі людей, під впливом трьох схожих факторів.

Коли об’єкт відповідає придуманому в дитинстві «ідеалу». Наприклад, він може чимось нагадувати батька, матір, близького родича.

Коли в організмі відбувається гормональна буря, в періоди змін, властивих перехідному підлітковому віку, передклімактеричного періоду.

Коли людина постійно готова любити і шукає можливість бути коханим, що нерідко трапляється після раптових розлучень, стресів, змін в житті.

Все вищесказане в рівній мірі відноситься до представників обох статей. Незважаючи на те, що жінки більш емоційно виражають свою прихильність, чоловіки потрапляють в любовну залежність не менше від жінок.

Коли настав час сказати “досить!”?

Ви телефонуєте партнеру двадцять разів на день, безперервно шлете йому СМС, переживаєте, якщо він затримався десь і не попередив?

Ви ревнуєте партнера до кожного «ліхтарного стовпа»?

Ви задовольняєте всі забаганки партнера, навіть якщо вони йдуть всупереч вашим бажанням?

Одного ласкавого слова для вас достатньо, щоб впасти в ейфорію?

Вас ображають, вам зраджують, вам відмовляють у сексі, а ви не можете перервати спілкування?

Ви відчуваєте жах від думки, що вас кинуть?

Ви вкотре розриваєте відносини з думкою «більше ніколи», але як зачаровані повертаєтеся і починаєте все спочатку?

Якщо на ці питання ви відповіли «Так», ви хворі, у вас любовна залежність і потрібно вживати заходів, щоб вийти з порочного кола.

Як лікувати любовну залежність?

Як і при будь-якому неврозі, а любовна залежність класифікується психіатрами саме так, першим і основним моментом лікування є визнання самої проблеми. Поки питущий не зізнається в тому, що він алкоголік, будь-які зусилля лікаря будуть марні. Поки любовно залежний не усвідомлює хворобливість свого почуття, він не вирветься з порочного кола. Важливо зрозуміти, що любовна залежність — це розлад психіки, і нічого хорошого ні самому хворому, ні його рідним і близьким, ні навіть об’єкту любові вона не принесе.

Розрив відносин. Ніякого спілкування, ніяких дзвінків, ніяких СМС. Це складно, але необхідно.

Нормалізація режиму праці та відпочинку, достатній сон, при необхідності підкріплений прийомом легких заспокійливих препаратів, типу валеріани або пустирника.

Харчування, яке виключає продукти, що збуджують нервову систему: прянощі, спеції, червоне м’ясо, солодощі. Дуже корисно трохи зменшити калорійність раціону.

Відмова від перегляду фільмів про кохання та передач, які примушують вас хвилюватися.

Мозок залежної людини повинен бути весь час зайнятий продуктивною справою, щоб у нього не було вільного часу на «погані» думки. Бурхливі емоції потрібно перенаправити в іншу область. Відвідування спортзалу, музеїв, театру, наявність хобі, заглибленість у творчість — все це прямий шлях до одужання.

Фізичні навантаження — не тільки спосіб зняти напругу, але й джерело гормонів радості, яких буде бракувати в перший час після розлуки з партнером.

Якщо немає можливості підтримувати інтимне життя на нормальному рівні, краще зовсім відмовитися від нього на певний час.

На жаль, далеко не завжди вдається впоратися з любовною залежністю самотужки. Незважаючи на те, що у нас не особливо прийнято виливати свої інтимні переживання на прийомі у лікаря, та в разі виникнення «любовного неврозу» краще звернутися до професіоналів. Розібратися у відносинах і зрозуміти суть проблеми допоможе психолог, але вилікувати залежність, як невроз, зможе тільки психотерапевт.

Як будь-який невроз, любовна залежність лікується словами під час психотерапевтичних сеансів, часом призначаються лікарські препарати, які нормалізують біохімічні процеси в головному мозку, усувають тривожність, депресивну спрямованість думок. У будь-якому випадку, кінцева мета психотерапевта — не просто позбавити людину від конкретної «любові», але і допомогти йому стати впевненою в собі цілісною особистістю, здатної будувати нормальні зрілі відносини.

*
Нагору