Класика Поезія Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Приречені бути щасливими або Вчимося кохати

"У світі почуттів є лише один закон — зробити щасливим того, кого кохаєш", — так говорив Стендаль про стосунки чоловіка і жінки. Але як цього досягти? Майже кожна пара, яка створює сім’ю, про це замислюється. І хоча в шлюбі чоловік і дружина стають одним цілим, не так просто знайти правильний шлях до гармонії. Він важкий, але цікавий. Він подібний до сходження на вершину гори, піднятися на яку можна безліччю шляхів. Але як обрати правильний? Спробуємо в цьому розібратися, відповівши на запитання: "Як зробити щасливою свою другу половинку?"

Любити — це знаходити в щасті іншого своє власне щастя
М. Лейбніц

Неусвідомлені потреби чоловіка й жінки або чому починаються проблеми в сім’ї?
У бізнесі є одне золоте правило: спочатку забезпеч партнера, надай йому всі умови для роботи, виконай свої зобов’язання за договором якнайкраще. Чому так? Та тому, що коли обидва учасники викладаються на всі 100% у спільній справі, якісний результат гарантовано.
У житті, звичайно, все набагато складніше, адже ти не завжди знаєш, чого від тебе чекає супутник твого життя. Іноді всі старання ощасливити кохану людину не дають бажаних результатів.
Є в мене одна знайома пара. Молоді люди до весілля були знайомі два роки. Так як стосунки складалися якнайкраще, то незабаром вони вирішили побратися, щоб узаконити свої стосунки й бути разом "і в горі, і в радості". Кохання молодих людей було безмежним і взаємним. Щоб показати вдячність тепер уже своєму чоловікові, молода жінка вирішила: "Я буду намагатися щосили бути найкращою дружиною для нього!" Щодня в їхньому будинку панував порядок. На столі лежала чиста біла скатертина, до приходу чоловіка була готова смачна вечеря. Так вона виявляла своє кохання. Але через якийсь час дружина почала помічати, що її чоловік сприймає всю увагу, як належне. І якщо для неї це було знаком кохання, то для нього — звичайним сімейним обов’язком. Жінка стала почувати себе використаною, оскільки не відчувала вдячності з боку чоловіка. Тому почала нервувати й ображатися "про себе", що, звичайно ж, позначалося на виразі її обличчя й поведінці. Чоловік щиро не розумів причин її роздратування, але теж "про себе" почав замислюватися про причину такої поведінки: "Може і я не ідеальний, але й вона так рідко робить те, чого мені так хотілося б...".
Банальна ситуація, яка трапляється в нашому суспільстві частіше, ніж часто. Не можна сказати, що люди, які одружилися, не кохали один одного. Навпаки — їхнє кохання було великим і чистим, сповненим надій на спільне щасливе майбутнє. Справа не в цьому. Все впирається в неправильний прояв теплих і ніжних почуттів, які, власне, нікуди й не поділися, просто позначилося на стосунках те, що люди забувають, беручи, віддавати. "Мораль цієї байки така": спілкування — вищий дарунок, який нам піднесла природа, і тому треба цим уміло користуватися для досягнення згоди. Добре, якщо така пара не біжить відразу в суд за розлученням, а чоловік і дружина починають замислюватися, чому ж так склалося, і шукають спільний вихід із ситуації.
Кожній людині необхідно відчувати кохання — так вже влаштовані люди, що для відчуття повного щастя більшість із нас шукають один одного: чоловік — жінку, жінка — чоловіка. Жінці властиво показувати почуття такими, які хотіла б отримати сама. Чоловік теж думає, що слова й вчинки, приємні йому, будуть радувати його дружину. У підсумку виходить, що обоє нещасні, тому що не одержують задоволення своїх потреб, не виправдуються надії. Чому? А все тому, що потреби і в тих, і в інших різні, а тому задовольняти їх потрібно по-різному.

Що ж це за потреби?

Американський психолог й консультант з сімейних питань Уіллард Харлі виділяє по 5 основних потреб чоловіків і жінок у шлюбі. Зупинимося спочатку на жіночих потребах:

Жінка має потребу в ніжності (як у фізичній, так і в емоційній)

Коли чоловік і жінка зустрічаються, то він робить усе для того, щоб завоювати її серце. Він пускає в хід всі свої кращі якості: він часто дзвонить їй, дарує милі листівки, букети квітів із приводу й без, утішає її в горі, підтримує в радості, бере активну участь у вирішенні її проблем — словом, допомагає в усьому. Він ніжний, турботливий, чемний, але... Але одружившись раптом стає приділяти менше уваги, а будь-які фізичні контакти закінчуються сексом. Це ранить дружину, оскільки жінка має потребу в ніжності не тільки перед фізичною близькістю.
Такатипова ситуація має місце, по-перше, тому що чоловіки дуже часто не розуміють величезної важливості ніжності для жінок, а під час побачень діють інтуїтивно. По-друге, багато хто з них ніжність сприймає, як прелюдію до сексу. По-третє, частина чоловіків асоціює ніжність саме зі статевими стосунками.
УВАГА! Для більшості жінок ніжність символізує безпеку, захищеність, схвалення. Коли чоловік проявляє ніжність до коханої, вона бачить у цьому таке:
1. Мій чоловік піклується й захищає мене. Він не хоче, щоб зі мною що-небудь трапилося. Я важлива для нього.
2. Він поруч, у моїх проблемах.
3. Він вважає, що я все роблю правильно.

Як виявити свою ніжність?

Є мільйони способів подарувати ніжність своїй дружині. От деякі з них:

    • Обіймайте й цілуйте її ранком і завжди, коли ви поруч із нею.
    • Частіше говоріть, що ви її кохаєте.
    • Протягом дня дзвоніть їй додому або на мобільний, щоб сказати про своє кохання, запитати, як проходить її день.
    • Даруйте їй квіти. Жінки люблять квіти. Нехай їх буде побільше й бажано зненацька.
    • Ніжні листівки з теплими словами теж вам допоможуть виявити свої почуття.
    • Називайте вашу дружину по імені. Стежте за інтонацією свого голосу — вона повинна бути особливо приємною.
    • Робіть дружині компліменти.
    • Хоча б зрідка, майструйте їй що-небудь своїми руками.
    • Коли ви вдвох на кухні, допоможіть їй, не втратьте при цьому можливості обійняти й поцілувати.
    • Гуляйте разом вечорами, дивіться на зірки, мрійте.
    • Коли ви куди-небудь ідете вдвох, тримаєте дружину за руку.
    • Не бійтеся бути чуйними.

Для вашої дружини все це дуже важливо, оскільки жодна жінка на землі не погодитися з тезою, що ніжності буває забагато.

Потреба в спілкуванні

У мене є знайома сімейна пара з дитиною. Це люди середнього віку. Чоловік працює цілими днями, постійно зайнятий. Дружина теж працює, але трохи менше й не щодня. Коли я зустрічаю цю жінку, це надовго. Потік її слів майже не можна зупинити. Спілкування перетворюється на монолог, тому що співрозмовникові нічого не залишається, як просто слухати й кивати головою на знак згоди, тому що немає можливості вставити ні слова. Я майже на 100% упевнена, що чоловік з нею не говорить вдома, тому що їй, очевидно, не вистачає спілкування. Але це тільки одна з форм вияву цієї недостачі. Друга полягає в тому, що дружина просто замикається в собі. Вона починає багато читати, поринаючи в казкові світи літератури, або веде щоденник. Але це не допомагає.
Психологи встановили, що чоловіку в день потрібно вимовляти 25 тис. слів, а жінці у два рази більше — 50 тис. слів.
От чому чоловіки вважають жінок балакучими. Погляди на спілкування в чоловіків і жінок абсолютно різні.
Представники сильної статі, коли збираються разом, частіше говорять про практичні речі: про ремонт машин, про краще місце для риболовлі, про досягнення улюблених спортсменів, про спільні захоплення. Для них нормально розповідати анекдот, обмінюватися жартами на адресу один одного. Але їм не властиво говорити про себе або про свої почуття.
Для жінки гарне спілкування пов’язане з розмовами про події дня. Головний акцент ставиться на емоціях, які викликали ці події. Деякі жінки люблять розмовляти про переваги й недоліки своїх чоловіків, при цьому вони говорять про свої переживання, пов’язані з цим.
Як бачимо, чоловіки — логіки й практики. Жінки — емоційні створіння й більше люблять події, ніж практику побуту. Тому чоловік може не захотіти говорити із дружиною про її внутрішній стан, вважаючи це менш важливою темою, ніж сімейний бюджет, наприклад. А для неї це емоційна травма. Чому?
Для жінки спілкуваннязливається з ніжністю й допомагає відчути єдність душі із чоловіком. А небажання чоловіка її вислухати ототожнюється з відштовхуванням. Через спілкування жінки налагоджують внутрішній контакт. Навіть якщо чоловік поїхав у відрядження на тиждень і дзвонив дружині щодня, все одно, коли він приїде, їй потрібно буде відвести час дляживого спілкування, щоб відновити близькість.

Як зробити спілкування ефективним?

1. Пам’ятаючи про те, що жінка через спілкування налагоджує відчуття емоційної близькості, потрібно проводити в спілкуванні близько 15 годин на тиждень. Ви повинні відкласти всі справи й просто вислухувати один одного, балансуючи бесіду.
2. Не можна використовувати спілкування для критики, нагадування давніх образ і помилок.
3. Не варто обговорювати в цей час фінансові питання.
4. Не намагайтеся один одного переконати, нав’язати погляди. Просто розповідайте, відкривайте нові грані один одного. З повагою ставтеся до думок один одного.
5. Віднайдіть привабливі для обох теми для розмови.
6. Метою вашого спілкування повинно бути проінформувати, вивчити й зрозуміти один одного.
7. Пригадайте, як ви спілкувалися під час побачень, як вам було цікаво все: від емоцій до найважливіших подій у житті партнера. Це почуття не повинне згасати.

Жінці потрібний чесний і відкритий чоловік

Якщо чоловік затримується на роботі, то коли він приходить додому, дружина обов’язково запитує його: "Милий, чому ти так пізно? Що трапилося?" На це чоловік відповідає відомою фразою про те, що були невідкладні справи.
Жінка — любителька подробиць і деталей. Коротка відповідь чоловіка не задовольняє неї, а навпаки, навіть кривдить.
Дуже часто чоловіки не розповідають своїм дружинам про те, що з ними відбувалося протягом дня, не посвячують у свої плани, чогось просто не договорюють, а іноді обманюють.
Всі ці якості в поведінці чоловіків руйнують почуття безпеки жінок, які поруч із ними.
Для жінки важливо бути впевненою в тому, що чоловік дає їй правдиву інформацію, що в їхній розмові немає недоказаного. Інакше це підриває її довіру до чоловіка, у неї більше немає підстав будувати міцні взаємини.
Жінкам важливо знати кілька особливостей характеру чоловіків:
1. Чоловік може говорити неправду, боячись, що здасться слабким, дурним, некомпетентним в очах дружини.
2. Чоловік може брехати, щоб уберегти дружину від психологічних стресів. Такий чоловік може приховати фінансові проблеми, не сказати, що його звільнили з роботи, що він серйозно хворий. Але немає нічого таємного, що не стало б явним. Іноді правда дає про себе знати в найбільш критичний момент. Дружина одержує сильний емоційний удар, будучи неготовою до цього.
Щирість і відкритість із боку чоловіка означає для жінки те, що він поважає її, зважає на її думку й не думає, начебто вона психічно неврівноважена й не зможе правильно відреагувати на інформацію.
Є кілька важливих принципів, які допоможуть вам бути щирими й відкритими один з одним:
1. Пам’ятайте, що ви повинні стати кращими друзями, тому повинні знати свого чоловіка краще за всіх.
2. Не вдавайте, коли вам погано, начебто вам добре.
3. Кажіть один одному правду (навіть найстрашнішу) про ваше минуле й сьогодення.
4. Завжди посвячуйте чоловіка в майбутні плани.
Чоловікам важливо завжди детально відповідати на питання дружини, не приховувати факти дійсності. Щирість і відкритість породжують довіру, а вона є важливою для спільного життя.

Жінка потребує фінансової підтримки з боку чоловіка

Жіноча душа так влаштована — вона повинна бути впевнена в тому, що завтра їй буде чим нагодувати й у що одягти дітей, сплатити рахунки й, взагалі, просто купити свій улюблений журнал.
Багато в наш час говорять про незалежність жінок, про їхнє бажання робити власну кар’єру. Але давайте запитаємо себе:чи не тому дружини так рвуться працювати, що чоловіки не можуть забезпечити їх всім необхідним?! Мені пригадується роман Антуана Франсуа Прево "Манон Леско". Головна героїня цієї історії могла пережити все, крім убогості, життя без належного забезпечення. По-моєму автор непогано знав жіночу психологію.
Насправді є жінки, яким подобається працювати. Але щасливі вони лише в тому випадку, якщо їхні чоловіки дають їм вибір: ти можеш робити кар’єру, а можеш бути домогосподаркою й доглядати за дітьми. Ще один нюанс: якщо дружина працює, їй потрібно давати можливість розпоряджатися своїм доходом так, як вона вважає за потрібне.
Саме чоловік повинен подбати про те, щоб його родина не відчувала потреби в необхідних речах. Не даремно В. А. Сухомлинський радив чоловікам: "Не утішайся тріскучою фразою, що з милим і в курені рай. Шлюб не тільки духовний, але й матеріальний союз. Збираючись створити сім’ю, подумай, наскільки ти незалежний матеріально,чи зумієш ти одягти, захистити й нагодувати своюподругу". У цій фразі криється глибокий зміст потреби жінки в нормальному фінансовому становищі.
Кроки, до яких можна вдатися у випадку нездатності чоловіка забезпечити сім’ю:

1. Якщо робота чоловіка низькооплачувана, він може змінити її. Якщо в нього немає освіти (а як результат — і кар’єрного росту) він може її здобути. Дружина при цьому тимчасовозабезпечує родину.
2. Можна знизити рівень вашого життя настільки, що чоловік зможе сам покривати видатки.
3. Складайте щомісяця бюджет, тобто плануйте витрати.

Жінці потрібен чоловік, який віддається сім’ї

Жінки хочуть, щоб їхні чоловіки були ініціативними в сім’ї й присвячували себе духовному, моральному й інтелектуальному вихованню дітей. Вони очікують відповідальності за родину з боку чоловіка й жінки.
Психологи довели, що кожна жінка інтуїтивно знає, що вплив батька на виховання дітей значний. Також відомі два важливі факти про дітей, що ростуть без батька:
1. Більшість дівчаток, які ростуть без батьківського виховання, шукають тата у своїх хлопцях, особливо в підлітковому віці. Вони готові на все (і секс у тому числі), щоб одержати так необхідну для них ніжність, силу й безпеку.
2. Хлопці, у яких не було спілкування з батьком, розвиваються односторонньо. Вони можуть бути чутливими, ранимими, ніжними, можуть багато чого розуміти. Але їм не вистачає твердості. У майбутньому такі хлопці просто не знають, як бути сильними, мужніми, як приймати правильні рішення (через надмірну мамину опіку) і нести за них відповідальність.
Дитина, що росте без батька, живе психологічно в будинку без даху. Вона не почуває захисту, опори. Саме чоловік надає відчуття безпеки. От чому для жінки так важлива віддача чоловіка сім’ї.
Щоб налагодити спілкування з дітьми, потрібно проводити з ними більше часу. Рекомендується для цього виділяти близько 15 годин на тиждень.

Приділяти увагу дітям можна так:

    • Разом їсти.
    • Разом гуляти.
    • Грати в настільні ігри.
    • Відвідувати спортивні й музичні заходи.
    • Читати дітям книги перед сном.
    • Допомагати з уроками.
    • Допомагати планувати фінанси.
    • Спілкуватися заради спілкування (коли ви просто ділитеся тим, що відбулося або наболіло).
    • Залучати дітей до роботи по господарству.

Для жінки важливо, щоб її чоловік був присвячений сім’ї так само, як і вона. Коли дитина ще маленька, дружина встає вночі, щоб нагодувати її. Чому б чоловікові не вставати, щоб поміняти підгузок? Для неї, повірте, це буде значити набагато більше, ніж просто зміна памперса.
Звичайно ж, прагнення до згоди повинне бути взаємним, інакше ви так і не досягнете такої бажаної гармонії у вашій родині. Адже справа не в людині, а в тому, наскільки вміло ви можете порозумітися, разом приймати рішення й приносити один одному взаємне задоволення від повсякденного спілкування.

Олександра Смеюха

ЧОМУ КОЖНІЙ ЖІНЦІ
ПОТРІБНО МАТИ ПОСІБНИК ІЗ СЕКСУ

Жінки охочіше від чоловіків готові освоювати навички плотської любові, виявило дослідження, проведене в Сполучених Штатах. Кожна четверта представниця прекрасної статі має посібник із сексу, тоді як серед чоловіків лише 15,6% є власниками подібної книги.
У посібник жінки схильні заглядати вже після статевого акту (так роблять 15,5% у порівнянні з 3% чоловіків) – можливо, для того, щоб оцінити, як партнер справився зі своєю роллю. І ще більша кількість панянок думає, що посібник вносить у секс розмаїтість – таких 26% проти 21% серед чоловіків.
Тих, хто має подібну книжку, у середньому 21%, однак на західному узбережжі США цей показник досягає 36%.
В опитуванні взяли участь тисяча чоловік з 16 регіонів країни. 80% жінок вважають, що секс особливо або досить важливий, недалеко відійшовши від 85% чоловіків, що думають точно так само. Видавництво „Dorling Kindersley” замовило це опитування в порядку рекламної кампанії для тільки що виданої ним книги „Sexopedia”. Її автор, Ганна Хупер, відзначає, що „останнім часом жінки доганяють чоловіків у тому, що стосується сексуально розкріпаченого стилю життя. У наші дні вони стали фінансово незалежні і, отже, більш упевнені в собі”.
Це проявляється й у тому, що жінки сміліше купують книги, котрі стосуються сексу. Чотири з десяти роблять це в магазині, тоді як чоловіка воліють замовляти таку літературу анонімно – поштою або через Інтернет.
Майже 95% жінок у віці від 16 до 24 років вважають статеве життя „особливо важливим” або „досить важливим”. Так само думають 55% жінок у віці 55 років і більше. Цікаво, що представниці вікової групи від 25 до 44 років почували себе менш комфортно, від інших, обговорюючи ці проблеми.

Українське Слово



*
Нагору