Класика Поезія Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

МИСТЕЦТВО ШЛЮБНИХ ОГОЛОШЕНЬ

У країні розвиненого соціалізму, де, як відомо, сексу не було, не могло бути й шлюбних оголошень. Проте на Заході таким повідомленням завжди приділяли чималу увагу. Років тридцять тому я вперше побачив їх, надрукованих для широкого ознайомлення, у газеті "Берлінер цайтунг".Нині оголошення добропорядних німців видаються наївними й старомодними. В епоху розквіту демократії ми давно вже перегнали наших зарубіжних учителів. До того ж, багато сьогоднішніх оголошень публікуються зовсім з іншою метою, ніж створення так званої чарунки суспільства.

Я переглянув низку обласних і столичних газет, що друкують на своїх шпальтах такі матеріали. Одні з них справляють враження, інші розважають, а треті викликають певні слова, замість яких у телепередачах лунає характерний звук.

Надстислий обсяг шлюбних публікацій змушує вдаватися до скорочень. Так, оголошення "чол.. 48-170-65, в/о, без м/п позн. з жін. для с/с" розшифровується так. Насамперед не переплутайте вік (48) із вагою (65). І майте на увазі, що в/о означає не виконуючий обов'язки, а вищу освіту. Відповідно м/п - це не мала потенція, а матеріальні проблеми. А с/с - це не спільний секс, а створення сім'ї.

Проте настільки сухий текст навряд чи приверне чиюсь увагу. У кожному оголошенні має бути своя родзинка, що змусить зупинитися і ще раз прочитати послання. Ось кілька таких перлин: "усім забезпечена, крім кохання", "володарка пишних форм", "вік у межах розумного", "мені 40, але в душі 18" і навіть "жінка-лань".

А як вам подобається "руденька, дуже симпатична"? Не просто руда, а руденька. Це відразу змінює ситуацію!

Ось якась дама повідомляє: "Познайомлюся з джентльменом, що втомився від самотності". Вражає, чи не так? Зате наш джентльмен рубає з плеча: "Познайомлюся з жінкою з великими стегнами". І ніяких тобі фантазій!

Не можна забувати про точність викладу. Якщо сказано "60 кілограмів із вищою освітою", то може постати запитання - а скільки кіло без освіти?

Досить часто згадується наявність відчуття гумору, причому як у себе, так і в очікуваного обранця.

Гумор прозирає і в тексті деяких оголошень. Приміром, "струнка шатенка бажає змінити чоловіка. Гуманітаріїв прошу не турбувати. Головна вимога - вміння забивати цвяхи та вкручувати лампочки". Сподіватимемося, що цій пані хтось таки вкрутить лампочку.

Проте і для гуманітаріїв не все втрачено: "приваблива русявка познайомиться з бізнесменом-гуманітарієм". Тож, як гласить народна мудрість, на кожен товар є свій покупець.

Столичні жителі вже майже не вказують свого знака зодіаку. Але в провінції досі зустрічаються "симпатичний Скорпіон" і "вдова 56 років, Діва".

Трапляються й листи тимчасово ізольованих від суспільства. Такі наречені скромно зазначають - "перебуваю в місцях ув'язнення". До цього корисно було б додати: "погоджуся на переїзд".

Бувають справжні загадки. Скажімо, "неповна русявка". Чи то в неї немає зайвої ваги, чи то перекису водню вистачило тільки на півголови? А чим поганий "чоловік із хорошим характером, але скромний"?

Ось іще кілька оригінальних зворотів. Одна пані повідомляє про себе: "без шкідливих звичок і дітей". Їй вторує інша: "без дефектів і дітей". Дуже невимушено тут поєднуються діти й дефекти.

Сучасні захоплення пробралися й у шлюбні оголошення: "Познайомлюся з розумною жінкою, що має комп'ютер". Ви все зрозуміли? Не якась там пральна машина або скороварка, а комп'ютер.

Правда, жінки віддають перевагу не комп'ютеру, а автомобілю. Наведу одне з таких оголошень, складене в досить ультимативному тоні: "познайомлюся з автолюбителем без зайвої ваги та лисини".

А ось іще краще: "Вдова з двома дачними ділянками шукає чоловіка з автомобілем". Мабуть, логічніше було б сказати: "дві дачні ділянки з удовою шукають автомобіля з чоловіком".

Якийсь оригінал зарахував до своїх чеснот і "засмаглий". Але наречені повинні пам'ятати, що це тимчасова риса. Певна річ, якщо він не з Конго або Нігерії.

І, нарешті, унікальне одкровення юної провінціалки: "22-річна незайманка". Надзвичайно рідкісна для нашого часу характеристика. Так можна навіть злякати окремих наречених зі слабкими нервами.

Якщо проаналізувати розлогий список використовуваних епітетів, то виявиться, що його очолюють симпатичні та стрункі. Десь усередині розмістилися інтелігентні й чарівні. І, на жаль, аж наприкінці - добрі, вірні, уважні.

Особливу увагу до нашого національного багатства - українських жінок - виявляють різноманітні іноземці. Приміром, американець (вага 129 кг) шукає жінку, що "розуміє, як працює розум у чоловіків". На практиці такій жінці, ймовірно, передусім доведеться зрозуміти, як у цього чоловіка працює шлунок.

Інтригує дещо туманне послання: "іноземець познайомиться з жінкою з обличчям брюнетки й тілом блондинки".

Якийсь швейцарець "шукає жінку з бюстом від 105 сантиметрів". Складне завдання - українка з такими грудьми може просто не поміститися в маленькій Швейцарії.

А ось якийсь німець повідомляє, що незабаром прибуде в Київ і влаштує претенденткам огляд, можна сподіватися, не обійдеться й без дегустації. А потім, треба гадати, наречений із усвідомленням виконаного обов'язку повернеться порожняком до фатерланду.

Дивно, але чомусь немає жодного оголошення молодої, вродливої та багатої американки, котрій до зарізу потрібен український чоловік.

Необхідно ще раз нагадати, що дуже багато авторів жалісливих любовних послань найменше думають про укладання законного шлюбу. Ринкові відносини безцеремонно вторглись і в цю делікатну сферу. Приміром, якийсь суперчоловік із Полтави повідомляє: "superman прикрасить дозвілля заможної жінки". І позаяк слово "супермен" написано латинськими літерами, то в чоловічих достоїнствах автора можна не сумніватися.

Відвертий ловелас, причому одружений, прагне зустрічі "з порядною жінкою". Щоб у дами не виникало якихось матеріальних надій, кавалер відразу ж повідомляє, що він "не спонсор". Зате "порядність гарантую". Цікаво, як ця сама порядність поєднується з його сімейним становищем?

А ось іще одна арія з тієї ж опери: "молодий чоловік подарує море пестощів заможній леді віком до 40 років". Тут напрошується лише одне запитання: якщо він безкорисливо "подарує" своє море, то навіщо йому "заможна" леді?

Автори таких шедеврів, як правило, чоловіки. Проте зрідка трапляється й таке: "кароока білявка, заміжня, познайомиться для інтимних зустрічей".

Ще відвертіші пропозиції, якими рясніють обласні газетки, наводити посоромлюся. Не буду й моралізувати на цю тему. Зазначу лише, що сексуальна свобода в нашій державі сягнула позахмарних висот. З чим нас усіх, шановні пані й добродії, можна було б привітати. Але чомусь не хочеться...

Ігор ГУСАЧЕНКО

*
Нагору