Класика Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Хоч «зроблена» з ребра Адама, мудрішою буває дама…
Лариса ПОПРОЦЬКА

Чоловічий мозок лише на 100 грамів більший від жіночого…

Незважаючи на боротьбу за права жінок, яка понад сто років точиться у світі, більшість представниць чарівної статі живуть за принципом німецького прислів’я, обмежуючи свої досягнення кухнею, церквою та дітьми. Не дивно, що чоловіки часто дивляться на «половинок» зверхньо, адже вони – сильні світу цього, які роблять кар’єру, захищають наукові дисертації, керують державами… Вчені намагаються пояснити це тим, що чоловічий мозок – на 100 грамів важчий від жіночого, та й за рівнем показника інтелекту слабка стать поступається сильній. Натомість дівчата завжди краще навчаються в школі, перемагають на олімпіадах… Куди ж зникають їхні здібності в дорослому житті?

Професор Фернхем з Лондонського університетського коледжу дійшов висновку, що жінки – розумніші. Він стверджує, що чоловіки переоцінюють власний розум, а жінки свої інтелектуальні здібності занижують. Вчений дійшов висновку, що представники сильної статі більш самовпевнені, аніж кмітливі. Особливою самовпевненістю володіють чоловіки з середнім та низьким рівнями розвитку.

Середня маса мозку європейця – 1300 г. Жіночий мозок легший від чоловічого приблизно на 100 г, зате містить на 20% більше активних елементів, які відповідають за розумовий процес. З віком об’єм мозку у чоловіків скорочується швидше, ніж у дам, – цей фактор дає про себе знати у 45 років.

У чоловічому мозку в 6,5 раза більше сірої речовини, яка забезпечує обробку інформації. Вона концентрується в зонах, які відповідають за логічний аналіз та обробку абстрактної інформації. У представниць чарівної статі у цих зонах в 10 разів більше білої речовини, яка відповідає за передачу інформації. Вчені припускають, що саме цей факт пояснює думку про те, що чоловіки успішніші у точних науках, а жінки – в гуманітарних.

За словами декана механіко-математичного факультету ЛНУ ім. І.Франка Михайла Зарічного, на їх факультет вступають удвічі більше дівчат, аніж хлопців, натомість продовжують навчання в аспірантурі переважно представники сильної статі: «У мене захищатимуть кандидатську дисертацію 12 осіб. З них лише четверо – представниці чарівної статі. У нас також є 20 докторів наук чоловіків й лише одна жінка!» – розповідає Михайло Михайлович. Він також наголошує, що студентки більш виконавчі, у той час, як студенти частіше дискутують з викладачами й намагаються йти самостійно обраним шляхом. Серед дівчат більше відмінниць, натомість на математичних олімпіадах зазвичай перемагають хлопці, тому їм частіше довіряють цю важливу місію. Така тенденція спостерігається майже у всіх країнах світу: виняток становлять лише китайці, які нерідко делегують позмагатися у знаннях представниць чарівної статі. На думку декана, на студенток впливає соціум, який спонукає їх шукати майбутнього чоловіка, щоб обзавестися сім’єю, а не знаннями. Натомість декан переконаний, що одне іншому не заважає – жінка може успішно поєднувати материнство з науковою роботою. Зараз у нашій країні дами мають для цього більше можливостей, оскільки менше конкуренції: науковці мають невисокі зарплати, тож чоловіки надають перевагу не аспірантурі, а бізнесу, який дає можливість заробляти достатньо грошей, аби забезпечувати сім’ю. Те, що заміжня пані може досягти високого рівня в науці, довела дружина Михайла Михайловича – пані Лідія: вона має двох дітей – 26 та 7 років й незабаром стане другою жінкою в місті, яка захистить докторську дисертацію з математики.

За словами професора кафедри нормальної анатомії Львівського медичного університету ім. Данила Галицького Зоряни Масної, різні можливості чоловіків та жінок обумовлені особливостями нервової системи. Чоловіки здатні краще зосереджувати увагу та сприймати інформацію. Вправніше водять автомобіль, оскільки мають вужче поле зору та є більш зосереджені. У формуванні соціального статусу неабияку роль відіграє лімбічна система, яка відповідає за емоції та інстинкти: вона прив’язує представницю чарівної статі до дітей та сім’ї, змушуючи ставити їх на перше місце у житті. Чоловіки – кращі кухарі, ніж їхні «половинки», натомість приготування їжі традиційно вважається жіночим обов’язком. Розумові здібності залежать від генетичного коду та індивідуальних особливостей людини, а не статі.

За словами директора науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Академії педагогічних наук України, кандидата психологічних наук Віталія Панока, є різні сторони, аспекти та види інтелекту. Але він залежить не від ваги мозку, а від кількості нейронів, які беруть участь у розумовому акті. Те, що жінки менше займаються науковою та громадською діяльністю – питання гендеру та політики. На розвиток розумових функцій та життєвих пріорітетів впливає уклад життя представниці чарівної статі, національні стереотипи, методи, за якими її виховували та навчали.

Від природи у жінок більше розвинений емоційний інтелект, у чоловіків – раціональні сторони аналітичної діяльності, хоча ці особливості на соціальний статус не впливають. Важливу роль відіграє суспільство. Соціум вимагає, аби жінка була турботливою мамою, вправною господинею – на це їй доводиться витрачати чимало часу та зусиль. Життєві цінності жінок також відрізняються від чоловічих – наприклад, для них важливе значення має сімейний стан, а це відображається на інтелектуальному розвитку. Чоловіки завжди виконували роль таких собі розвідників Всесвіту, що сприяло формуванню інтелекту, який розвивається протягом життя. Дами, діяльність та думки яких спрямовані в інше русло, відстають від своїх благовірних. Натомість, якщо жінка має бажання, мотивацію, відповідні життєві плани та погляди на своє призначення, вона зможе наздогнати, а то й випередити представників сильної статі.

Незважаючи на різноманітні думки вчених та науковців, життєвий досвід показує, що серед великих людей та геніїв всіх часів – більшість чоловіки. У книзі «100 великих вчених» зустрічаємо лише два жіночі імені – Софії Ковалевської та Марії Склодовської-Кюрі. У списку геніїв сучасності, складеному консалтинговою компанією Synectics, 100 імен, з яких лише 15 жіночих: серед них – письменниця Джоан Роулінг та акторка Меріл Стріп.

Серед лауреатів Нобелевської премії – 40 жінок.

За версією журналу «Форбс», у світі є 1011 мільярдерів й серед них – 14 жінок, які заробили гроші з допомогою розуму.


Жінки, які мудро правили державами:

Клеопатра – 51 р. до н.е.-30 р. до н.е.
Княгиня Ольга – 945-964 рр.
Роксолана – 1521-1558 рр.
Індіра Ганді – 1966-1977 і 1980-1984 рр.
Маргарет Тетчер – 1979-1990 рр.

Джерело

 

*
Нагору