Класика Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Як сваряться «акули» й «сови»

Американський психолог Дейвід В. Джонсон розробив схему вирішення конфліктних ситуацій у родині. Він класифікував взаємини, розбивши людей на 5 «підвидів»: «акули», «черепахи», «коали», «лисиці» й «сови». Втім, створювати сім’ї й жити разом можуть і чимало змішаних варіантів: та в таких родинах конфлікти варто вирішувати ще більш творчо. Якого ж типу люди у вашій родині?

Дві «АКУЛИ»

ВІН повертається додому з роботи. В НЕЇ страва підгоріла. ВІН, навіть не привітавшись, починає піджартовувати над її кулінарними здібностями. ВОНА відповідає, що перед весіллям її пригощали в кафе. ВІН кидає: «Знайшла б роботу». ВОНА зараз же — виходила заміж аж ніяк не для того, аби вислуховувати такого «осла». ВІН театрально виливає в унітаз пригорілу страву. ВОНА починає збирати валізи. Тоді ВІН розбиває тарілку об підлогу й вирушає вечеряти до матері, яка живе в іншому кінці міста.

КОМЕНТАР. Людям цього типу навіть у дрібницях важливо зберегти власну гідність, зовсім не оцінюючи стану подружніх взаємин. Кожен конфлікт для них — аукціон, на якому обидвоє набивають собі ціну. Якщо проблеми в родині вирішувати таким чином, з часом «акули» з’їдять одне одного. Бо такий стиль поведінки підходить лише в магазині чи під час захисту власних споживацьких інтересів. Та якщо хочеш створити гармонійну сім’ю, тактика «акули» не підходить.

ДВІ «ЧЕРЕПАХИ»

ВІН встає вранці й на півгодини зачиняється у ванній. ВОНА — роздратована, бо їй також потрібно чимало часу на туалет, адже на роботі — нарада. ВІН виходить із ванної й запитує про каву. ВОНА меланхолійно нафарбовує вії й повідомляє, що чайник на плитці, а ковбаса — в холодильнику. ВІН шукає шкарпетки по всій квартирі. ВОНА мовчки йде на роботу. ВІН, повернувшись, знаходить дружину вже сплячою. ВОНА майстерно імітує сплячу. ВІН забирає постіль і стелиться в іншій кімнаті.

КОМЕНТАР. Тактика «черепах» — уникання вирішення проблем. Для них головне, аби не втягнули у відкриту боротьбу. Тож у зав’язці конфлікту «черепахи» намагаються втекти й фізично, й психологічно. Та в побуті така тактика найчастіше зазнає фіаско. Скільки разів ми чули про родини «голубків», які прожили разом по 20 років, аж раптом
— розлучилися. «Черепаху» важливо вчасно залучити до розмови й вирішити проблеми доти, доки та не замкнеться в собі. Краще поведінку «черепахи» застосовувати в тролейбусі, якщо хтось наступив на ногу.

ДВІ «КОАЛИ»

ВІН зробив аварію, тож треба відмовитися від подорожі на вихідні. ВОНА реагує на цю звістку стоїчно й втішає чоловіка. ВІН через її чуттєвість аж просльозився. Тому пропонує позичити гроші, аби в подорож вирушила хоча б дружина. ВОНА каже, що без нього не поїде. ВІН готовий голодувати, аби зробити дружині приємне. ВОНА вже категорично відмовляється від подорожі. ВІН запевняє, що через його помилки вона не має страждати. ВОНА розридалася, бо їй здається, що непотрібна чоловікові. ВІН рушає до пивбару.

КОМЕНТАР. Для «коал» найголовніше будь-що зберегти взаємини, іноді жертвуючи власними інтересами. Та в такий спосіб проблеми не вирішуються. Такі люди безперервно поступаються одне одному доти, доки від дрібниць переходять до знищення суттєвих сімейних засад. Але якщо все будуватиметься на безмежній толерантності, можна дійти до виправдання зради чи фінансових афер коханого, — аби лиш стосунки залишилися стабільними. Варіант поведінки «коал» більше пасує у взаєминах із колегами по роботі, особливо — начальством, адже, аби поліпшити стосунки, корисно відмовитися від особистих інтересів.

ДВІ «ЛИСИЦІ»

ВІН — водій дальніх рейсів і додому повертається з подарунками. ВОНА — вчителька. ВІН перед дорогою наказує мамі, аби та надзвонювала дружині вночі. ВОНА наймає чоловікового напарника, аби той, повернувшись із поїздки, розповів, чим насправді займався її чоловік. ВІН привозить подарунки й сусідці, — вона стежила як одягається і коли приходить додому його дружина. ВОНА влаштовує обшук у кабіні трейлера, сподіваючись виявити плями на сидінні чи жіночі трусики.

КОМЕНТАР. Тактика «лисиць» — триматися золотої середини, максимально задовольняючи й особисті інтереси. Та оскільки щирості, відвертості такі партнери не відчувають, у їхній поведінці домінують контроль і маніпуляції. «Мета виправдовує засоби» — гасло справжніх «лисиць». Тож вирішуючи сімейні проблеми, вони керуються не взаємною довірою, а думкою третьої сторони. Такі родини досить міцні, якщо пов’язані фінансовими зобов’язаннями, але навряд чи щасливі. Поведінка «лисиць» більше пасувала б у політиці, дипломати чи бізнесі, але не в родині.

ДВІ «СОВИ»

ВОНА не має подруг, бо не полюбляє галасу. ВІН також має тільки одну близьку людину — свою дружину. ВОНА з усіх вечірок забирає чоловіка ще до опівночі. ВІН танцює лише з дружиною. ВОНА, впіймавши перший-ліпший чоловіковий погляд «не в той бік», запрошує на чашку чаю в кухню. ВІН знає, що «чашка чаю» — це тривала розмова до ранку. ВОНА годинами аналізує кожен погляд чи крок у взаєминах. ВІН люб’язно дискутує з дружиною й за ніч викурює пачку цигарок. ВОНА підіймається вранці невиспаною, але без жодних негативів на серці.

КОМЕНТАР. «Сови» дбайливо ставляться до себе, цінуючи обопільні взаємини. Якщо стосунки в сім’ї склалися по-сов’ячому, шлюб приречений бути вдалим. «Сови» вміють логічно аргументувати погляди й розумно ставитися до критичних закидів. Тож вони досягають спільної перемоги, вважаючи головною засадою шлюбу беззаперечну відвертість. Такий тип поведінки застосовний не тільки в побуті, а й при вирішенні ділових питань. Приміром, у «сов» можна повчитися як вирішувати проблеми, не відкладаючи їх до загострення.

Віталій КВІТКА










 

*
Нагору