Класика Поезія Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Дівчина і хлопець: два різні світи

Перше кохання
Вони інші
Як будувати стосунки?
Чи знаєш ти, що:
Не помилися
Варто знати
Cексуальна зрілість
Провокуюча поведінка
Поміркуй над цим

Перше кохання

Можливо, ти ще не знаєш, що таке кохання, але, без сумніву, тобі дуже хочеться пережити таке почуття. Адже всі навколо тільки про це і говорять, співають пісні, знімають кінофільми. І ти прагнеш якомога швидше також потрапити до кола втаємничених. Тобі хочеться, щоби поряд була людина, з якою можна розділити радощі й смуток, поділитися мріями та думками, ти прагнеш знайти у цьому мінливому світі того, з ким разом будуватимеш власне майбутнє - людину, якій можна безроздільно довіряти, на яку можна опертися в складну хвилину.

І от, нарешті, це сталося. Ти зустріла його - чарівного, привабливого, розумного, веселого, сміливого, щирого, одним словом, найкращого (принаймні, зараз ти саме так думаєш). І серце прискорено б'ється від однієї лише думки про нього. Такого ще не було в твоєму житті. Жодна інша людина не викликала у тебе подібних емоцій.

Ти прагнеш якомога швидше зануритися в цей вир почуттів, які були раніше недоступні та невідомі? Отож, настав час вчитися бути разом. Це зовсім непроста наука - пізнавати людину, яка поряд. Хіба ж тобі не цікаво, чим живе той, з ким ти, можливо, пройдеш пліч-о-пліч дорогами майбуття, хіба ж ти не хочеш дізнатися, чим він цікавиться, які у нього погляди на життя, сім'ю, виховання дітей. Зрештою, є ще безліч питань, які варто обговорити, аби не отримати не зовсім приємних сюрпризів у майбутньому. Адже ті рішення, які ти приймаєш сьогодні - це запорука твого майбутнього щастя. І поспіх у виборі партнера є не найкращим кроком для людини, яка планує своє майбутнє. Вирішувати тобі!

Вони інші

Звичайно, спілкуючись із хлопцями, ти помічала, що вони відрізняються від тебе - дещо по-іншому дивляться на життя і майбутнє.

він орієнтований на світ предметний; ти орієнтована на світ емоційно-чуттєвий;
він цікавиться більше точними науками і технікою; ти цікавишся гуманітарними науками, мистецтвом;
його стиль спілкування активний, змагальний, конфліктний; твій стиль спілкування м'який, із схильністю до встановлення взаєморозуміння;
він орієнтований на діяльність та власний поступ; ти орієнтована на спілкування, емоційний клімат;
він прагне сексуального експериментування; ти прагнеш глибоких емоційних стосунків;
він стриманий у прояві емоцій; ти вільно і повно висловлюєш свої емоційні переживання.

Як будувати стосунки?

Без сумніву, кожні закохані творять свою історію любові. Тому єдиних сценаріїв бути не може. Але деякі поради психологів тобі не завадять.

Не варто поспішати, "підганяти" розвиток взаємин. Нехай усе йде своїм темпом. Дозволь і собі, і йому призвичаїтися до змін у житті, які відбуваються.
Тримай очі та вуха відкритими, щоби помічати найменші дрібнички з того, що він говорить і робить.
Прислухайся до власних почуттів. У тебе ще не дуже великий життєвий досвід. Але кожна жінка наділена чудовим даром - інтуїцією. Що каже твій внутрішній голос стосовно людини, яка поруч? Чи немає ознак, що можуть тебе насторожити?
Зауваж, чи ставиться він до тебе з повагою, чи знайомить зі своїми друзями, чи надає достатньо інформації про себе, своє життя, минулі стосунки?
В жодному разі не відвертайся від таких насторожуючих сигналів, як таємниці, що є в нього від тебе, адже це означає, що він у чомусь не довіряє тобі. Пам'ятай, стосунки, що будуються без довіри, приречені.
Можливо, сьогодні ти вважаєш, що після одруження він неодмінно зміниться, стане таким, як ти хочеш. Тож, май на увазі - це цілковито хибна думка. Він не зміниться навіть через те, що ти цього палко прагнеш, він залишиться таким, яким є зараз. Не забувай про це і дивися на реальну людину, яка поряд, а не на ідеальний, вигаданий тобою образ.

Чи знаєш ти, що:

стосунки між закоханими розвиваються за певними законами;
кожна пара, мов сходинки, долає три етапи;
тривалість кожного етапу індивідуальна - тижні, місяці й навіть роки;
взаємини можуть припинитися на будь-якому етапі.
Давай із тобою разом подумки пройдемо шлях двох закоханих.

Етап перший: виникнення домовленості про сексуальну та емоційну вірність одне одному. Така домовленість часто здається сама собою зрозумілою. Але, все-таки, буде добре, якщо ви обговорите це питання і кожен із вас підтвердить, що сприймає те, що відбувається між вами, саме як початок певних стосунків, і ви берете на себе певні зобов'язання стосовно них.
Дуже важливо, щоб у момент початку ваших відносин ви обоє були вільні від усіх попередніх зв'язків. І якщо ти знаєш, що юнак, з яким ти починаєш зустрічатися, має іншу дівчину, то варто обговорити з ним це питання. Якщо він серйозно прагне будувати з тобою взаємини, то повинен припинити попередні стосунки. Прямо запитай його, з ким він хоче бути - з тобою чи попередньою дівчиною. І якщо він не налаштований припиняти колишні стосунки, то й тобі не варто пов'язувати з цією людиною якісь надії. Адже все, що ти отримаєш, - це невпевненість, тривогу, а можливо, і біль, коли зрозумієш, що марно сподівалася на його кохання і витратила час на людину, яка тобі нічого не обіцяла.

Перший етап - це час, коли ваші взаємини підтвердять, що ви дійсно хочете бути ближчими один до одного.

Етап другий: виникнення домовленості про поглиблення партнерства.
Це вже певна віха в стосунках. І оточуючі вже знають, що ви - пара, що кожен із вас має певні зобов'язання перед партнером. Ви вже досить багато дізналися і готові до поглиблення ваших взаємин.

Етап третій: домовленість про майбутнє спільне життя.
Зауваж, це ще не домовленість про одруження. Просто ви обоє вирішуєте, що і надалі залишатиметеся парою, аж до того моменту, поки не вирішите пов'язати свої життя або ж не з'ясуєте, що вам варто припинити стосунки. І лише подолавши весь цей шлях, ви реально будете готові починати обговорювати плани стосовно того, аби провести все життя разом, тобто вступити в шлюб.

Не помилися

Знаєш, коли ти знайомишся з хлопцем, який тобі подобається, то дуже швидко може виникнути ілюзія - що він саме той, хто тобі потрібен. І ти (або він) поспішаєш розширювати і поглиблювати ваші взаємини в усіх напрямках: даєш сама обіцянки про довічну вірність і вимагаєш того ж від нього, вступаєш з ним у сексуальний зв'язок (не має значення, відбувається це за його вимогою, чи тому, що цього хочеться тобі). А з часом може з'ясуватися, що це помилка...

Як дізнатися, що ця людина буде найкращим вибором для подальшого подружнього життя? Для цього на сьогодні вигадали лише один спосіб - спілкуватися. Ваші побачення - ідеальний шанс дізнатися якомога більше один про одного.

Варто знати

Психологи стверджують: для того, щоб шлюб був довговічним, потрібно, аби виконувалися певні умови, а саме - партнери одружилися у віці, не молодшому двадцяти років, виросли в сім'ях із двома батьками, зустрічалися тривалий час до весілля, добре забезпечені та приблизно з однаковою освітою, хорошою роботою та стабільним доходом, не мали партнера, не вагітніли до шлюбу, одного віку та віросповідання. Без сумніву, є над чим замислитися. Чи не так?

Cексуальна зрілість

Які причини спонукають молодих людей вступати в сексуальні стосунки, що базуються не на почутті кохання?

Бажання завдяки фізичній близькості заповнити душевну пустоту, уникнути самотності чи стати популярнішою. Насправді, людина прагне, щоб її любили. І якщо вона не отримує справжніх почуттів від когось із людей, то сказані слова "Я тебе кохаю" можуть переважити всі доводи здорового глузду. А тут, на додачу, ще й здається, що таким чином можна завоювати популярність. Як ще можна про це думати, коли подруга недбало говорить: "Ти що, ще цього не пробувала? Ну ти справжнє дитя".
Задоволення фізіологічних потреб. Дуже розповсюджена причина, тим більше, що навколо все волає: "Займайся сексом - це те, що тобі насправді потрібно!"
Демонстрація власної незалежності від батьків. І справді, як можна вступати у власний дорослий світ, не спробувавши сексуальних стосунків.
Підсвідомий крик про допомогу. Людина, яка переживає труднощі в житті, має проблеми в стосунках із близькими може іноді підсвідомо обирати секс, вживання алкоголю, куріння, як способи виходу із такої ситуації.
Секс заради того, щоб втримати любов. Дівчина невпевнена в собі, постійно хвилюється через питання, чи достатньо красива. І здається, що існує єдиний спосіб, щоб втримати хлопця поряд із собою - вступити в сексуальні стосунки. "Якщо ти не хочеш зі мною бути, отже ти мене не кохаєш", - знайомі слова?
Якщо ти впізнала себе в описаних випадках, то, можливо, саме зараз настав час зупинитися, щоб розібратись у собі, і замислитись, - чого саме ти чекаєш від ваших взаємин.

Провокуюча поведінка

Ти чарівна, приваблива, молода. Ти насолоджуєшся своєю новою владою над чоловіками - фліртуєш і кокетуєш, а часом і провокуєш їх.

А якими ж, як не провокуючими, можна назвати:

твою нову міні-спідничку, облягаючу прозору кофтинку, відверте декольте, двозначно розстібнутий ґудзик чи еротично оголений пупок;
дозволи поцілувати, обійняти, притиснутися до тебе, нашіптуючи компліменти, а часом і непристойності;
намагання викликати до себе постійний інтерес із боку чоловіків, що проявляється в їх посмішках, ненаситних поглядах, перешіптуванні, вигуках навздогін на вулиці, у транспорті, на заняттях;
прогулянки пізно ввечері наодинці вулицями міста;
згоду прокататися в авто з невідомими чоловіками;
o підтримання пропозиції випити келих вина на квартирі із симпатичним, але незнайомим хлопцем.
Чи знаєш ти, що жертвами сексуальної агресії стають найчастіше молоді дівчата та жінки у віці до 25 років. Причина полягає зовсім не в тому, що вони в цьому віці найпривабливіші, а в тому, що часто недооцінюють небезпеку.

Ти ставишся до флірту як до захоплюючої гри. Без сумніву, тобі подобається вислуховувати компліменти і відчувати інтерес до себе. А чоловіки часто розуміють твою поведінку по-своєму, як натяк на можливу статеву близькість, і домагаються "продовження". Іноді роблять це навіть силою. Не подумай, що флірт - це погано. Його Величність Флірт - невід'ємна частина кохання, часом навіть більш захоплююча, ніж секс. Але не ризикуй зайвий раз. Переконайся, що чоловік правильно сприймає твої дії, а його домагання не перейдуть дозволену межу, що він (та й ти також) зможе вчасно зупинитися.

Поміркуй над цим

Проблема раннього (до 18 років) дошлюбного статевого життя досить складна, і на сьогодні в нас не існує соціально обґрунтованих шляхів її розв'язання. Тому ти повинна її вирішувати сама - на свій страх і ризик. Напевно, перед тобою хоч раз виникало запитання: "Чи настав час? Чи готові я і він до того, аби вступити в сексуальні стосунки?"

Давай подумаємо над цим разом.

Як давно ви дружите? Чи достатньо цього часу, щоб зрозуміти, наскільки ви підходите один одному? Чи маєте ви спільні інтереси та цілі?
Чи спостерігались у ваших стосунках використання проти тебе сили, образи, приниження, спроби "тиснути" на тебе, маніпулювати? Чи виникало в тебе почуття провини? Якщо таке траплялося - варто негайно припинити такі стосунки.
Чи цікаво вам разом без сексу?
Чи можеш ти бути сама собою, чи доводиться грати якусь роль? Чи можеш чесно розповідати про себе, відчуваючи спокій і безпеку? А твій хлопець?
Чи приховуєш ти від нього якусь інформацію про себе, свою сім'ю, роботу, фінансове становище, минулі стосунки?
Чи гордишся ти вашими взаєминами? Чи зустрічалася з його сім'єю, друзями? Вони подобаються тобі? В принципі, це необов'язково, але якщо в тебе до них негативне ставлення, то це є поганою ознакою.
Чи почуватимеш ти себе приниженою або збентеженою, коли про твої сексуальні стосунки хтось дізнається?
Чи прагнеш ти зберегти ваші взаємини? Чи залишилися б ви разом, якби не займалися сексом або не могли б ним займатися?
Чи готова ти взяти на себе відповідальність за запобігання від вагітності, захист від хвороб, які передаються статевим шляхом? Це означає, що потрібно буде постійне використання презервативів, а можливо й інших протизаплідних засобів. Хто це оплачуватиме? Ви повинні користуватися ними щоразу - чи погоджуєтесь ви обоє з цим?
Чи змогла б ти чесно і без докорів сказати партнеру, що заразилась якоюсь хворобою? А він? Якщо ти в цьому невпевнена, то краще утриматися від сексу.
Чи думаєш ти про незаплановану вагітність? А він? Як ви вчините у такому випадку? Адже не виключено, що відповідальність за наслідки цілком ляже на твої плечі. Ти готова до цього?
Чи можете ви разом піти до лікаря для консультації? Саме разом (а не поодинці), адже у вас тепер спільні проблеми і єдина мета - бути здоровими та щасливими?
Без сумніву, твоя відвертість допомогла зробити правильний вибір.


Як уникнути проблем

Як уникнути проблем? Що означає - займатися безпечним сексом?
Як користуватися презервативом?
Як йому сказати про це?
Чому презерватив найкращий метод захисту для молоді?
Отож, кілька слів про недоліки презервативів.
Типові проблеми, з якими ти можеш зустрітися, користуючись презервативом
Не тільки презервативи
Що таке гормональні протизаплідні таблетки?
Наскільки вони ефективні?
Чому гормональні контрацептиви є одним із найкращих методів для підлітків?
Чому твоя мати може бути проти?
Ідеального методу не існує, або декілька слів про недоліки гормональних таблеток
Як приймати оральні контрацептиви?
Терміново звернися до лікаря, якщо у тебе під час прийому оральних контрацептивів:
Який інший бік медалі?
Як запідозрити у себе захворювання, що передається статевим шляхом?
Куди звернутися за допомогою?
Чим небезпечні для тебе захворювання, що передаються статевим шляхом?
Окрема розмова, або для тебе про СНІД
Оціни ризик зараження ВІЛ
Як тобі уникнути зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом?
Коротке резюме
Ти сексуальна. І це не можна відібрати шляхом заборон, умовлянь чи погроз. Ти сама повинна знайти свій шлях. Хтось надає перевагу утриманню від раннього дошлюбного статевого життя, інші активно збагачують свій сексуальний досвід (хоча 17-18 років, повір, ще рано). Але для того, щоб обрати необхідне для себе, потрібно не залежати від моди чи думки товаришів, а самому володіти інформацією. Адже незнання чогось не означає, що цього не існує взагалі. Отож, те, що тут прочитаєш, є дуже важливим для тебе.

Що означає - займатися безпечним сексом?

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я переконують, що можна:

цілуватися навіть глибоким "французьким поцілунком",
лежати разом, обійматись,
пестити та ніжно доторкатися один одного,
але займатися проникаючим сексом лише за умови обов'язкового використання презерватива.
Основою безпечного сексу є саме презерватив та бажання ним користуватися, причому, не просто застосовувати його, а робити це правильно, оволодівши необхідними знаннями та навичками.

Як користуватися презервативом?

Інструкція, складена особисто для тебе, мала б ось такий, дещо шокуючий вигляд.

Не покладайся на партнера, завжди май із собою презервативи. Саме декілька, а не один, який може виявитися пошкодженим, розірватися.
Ніколи не зберігай презерватив у теплому місці, на сонці (розплавляється гума) або в задній кишені джинсів (від постійного тертя він пошкоджується).
Не забудь перевірити термін придатності презерватива (на упаковці). Презерватив, термін придатності якого минув, не захищає.
Коли зовні ти помітила дефекти упаковки - викинь цей презерватив.
Запам'ятай, якщо, відкривши упаковку, ти виявила пошкоджений, сухий чи, навпаки, липкий презерватив - його використовувати не можна.
Уникай будь-якого контакту між пенісом (статевим членом), анусом (заднім проходом), піхвою до того, як буде одягнений презерватив.
Використовуй презерватив під час кожного статевого акту.
Відкривай упаковку дуже обережно, щоб не пошкодити презерватив гострим нігтем, прикрасою.
Якісний презерватив - це тонкий чохол, виготовлений із гуми (латексу), пластику (вінілу) або натуральних продуктів (обробленої колагенової тканини сліпої кишки молодих ягнят). Потрібно пам'ятати, що презервативи з натурального матеріалу не затримують збудників захворювань, що передаються статевим шляхом, тому не захищають від зараження.
Більшість сучасних презервативів мають змазку, до якої входить сперміцид. Сперміцид - це хімічна речовина, яка інактивує і руйнує сперматозоїди. Переконайся, що поверхня зі змазкою знаходиться зовні.
Презерватив потрібно одягати на пеніс лише коли останній досяг повної ерекції, але обов'язково до введення члена в піхву.
Наприкінці презерватива повинен залишитися простір для сперми. Саме тому більшість презервативів мають резервуар для сперми. Щоб правильно одягти презерватив, треба затиснути пальцями його кінець (1-2 см) чи резервуар для сперми, аби там не залишилося повітря, і розкотити по всій довжині статевого члена.
Ніколи не використовуй олію, вазелін, жирні креми, адже вони руйнують латекс, з якого виготовлений презерватив. Якщо бажаєш додаткової змазки, переконайся в тому, що вона на водяній основі.
Після сім'явиверження, тримаючи за основу (кільце) презерватива, необхідно відразу витягти пеніс із піхви, поки він ще знаходиться у стані ерекції. Це попереджує зісковзування презерватива і пролиття сперми на статеві органи.
Використаний презерватив загорни в папір і викинь у відро із сміттям.
Кожен презерватив можна застосовувати лише один раз. Тому не варто його прати, сушити і змащувати кремом - наступного разу він не захистить.
Ніколи не використовуй два презервативи, одягнені один на одний, - між ними виникає інтенсивне тертя, і вони швидко рвуться.
Сьогодні вважається, що для підлітків найкращий метод запобігання небажаній вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом, є презерватив.

Як йому сказати про це?

З друзями ти мало не щодня говориш про секс - кумедні історії, анекдоти, фільми, - приводів багато. Та, напевно, відчуєш сором чи незручність, починаючи розмову про це зі своїм партнером. Адже ти твердо вирішила займатися лише безпечним сексом, і він повинен про це знати. Скажи партнерові прямо й відверто, не зволікаючи, не чекаючи часу, коли ви збуджені й вже справді не до розмов.

Перший раз дістати презерватив ти можеш жартома, розказавши тематичний анекдот або давши прочитати ці рядки. Найбільше, чого ти боїшся - це реакції партнера типу: "Ти що, мені не довіряєш?" Будь переконана, що прагнення займатися безпечним сексом свідчить лише про турботу один про одного. Отже, у вас є почуття відповідальності, яке і повинно бути між люблячими людьми.

Якщо твій партнер категорично не бажає використовувати презерватив, то краще взагалі відмовитися від сексу з ним, ніж піддавати небезпеці своє здоров'я. Ти ж знаєш, що найнадійнішим захистом від проблем є навіть не презерватив, а твоє рішуче і категоричне "Ні".

Чому презерватив найкращий метод захисту для молоді?

Запобігає небажаній вагітності.
Лише презерватив захищає від захворювань, що передаються статевим шляхом, у тому числі від СНІДу, сифілісу.
Його можна використовувати без призначення лікаря і навіть без попереднього медичного огляду.
Простий у використанні.
Не створює ризик для здоров'я, пов'язаний із його застосуванням - не впливає на серцево-судинну систему, згортальну систему крові, печінку тощо.
Продається без рецепта, його легко можна придбати в аптеці, медичній клініці, медпункті, Центрі планування сім'ї.
Його ефективність негайна, на відміну від гормональних таблеток, які треба вживати тривалий час, щоб запобігти вагітності.
Зручний при нерегулярних статевих зносинах.
Незамінний, коли вона (або він) має більше одного статевого партнера.
Для більшої надійності та запобігання захворюванням, що передаються статевим шляхом, презерватив можна використовувати разом з іншим методом контрацепції. Наприклад, зі сперміцидом.
Одночасне застосування презерватива та гормональних таблеток відоме під назвою "подвійного голандського методу".

Презервативи сприяють зниженню ризику розвитку раку шийки матки.
Можливо, ти вже живеш статевим життям чи хочеш його розпочати, і, без сумніву, визнаєш лише безпечний секс. Тому мусиш знати, що, на жаль, сьогодні для тебе ще не існує ідеального методу, який би на 100% захищав від небажаної вагітності, хвороб, що передаються статевим шляхом, і, водночас, не мав недоліків.

Отож, кілька слів про недоліки презервативів.

Починаючи користуватися презервативами, ти перші рази можеш відчувати дискомфорт.
Щоб застосовувати презерватив, потрібне бажання для цього не лише твоє, але й партнера.
Від захворювань, що передаються статевим шляхом, особливо СНІДу, захищають лише високоякісні латексні та вінілові презервативи, які повністю відповідають міжнародними стандартам.
Якість презерватива залежить від гуми та розмірів пор у ній. Саме через ці пори може проникати вірус СНІДу. Шкода, але більшість "декоративних" презервативів усіх кольорів веселки, зі смаком і запахом - низькоякісні і "чудово" пропускають вірус СНІДу, наражаючи тебе на небезпеку, адже ти в цей момент впевнена, що захищена.

Навіть високоякісні презервативи інколи рвуться. Якщо до цього додати помилки під час їх використання, то надійність презервативів можна охарактеризувати як від 2 до 12 небажаних вагітностей на 100 жінок протягом першого року застосування.
Щоб придбати якісний презерватив, необхідні кошти.
Типові проблеми, з якими ти можеш зустрітися, користуючись презервативом

Я відчуваю пекучість, біль, дискомфорт у піхві після статевого акту.
Спробуй використати презерватив без сперміциду або з іншим сперміцидом. Якщо не допомогло, то обов'язково звернися до лікаря. Можливо, в тебе інфекційне захворювання статевих органів.

Вийнявши презерватив із упаковки, я помітила, що він сухий, пошкоджений чи злипається.
Викинь цей презерватив і візьми новий, який обов'язково перевір на наявність пошкоджень.

Презерватив розірвався чи вислизнув під час статевого акту, або після коїтусу я помітила пошкодження презерватива.
Проведи профілактику захворювань, що передаються статевим шляхом.

Для запобігання небажаної вагітності звернися до гінеколога, який порадить метод невідкладної контрацепції.

Зменшилося відчуття статевого задоволення.
Тобі потрібен час, щоб звикнути до чогось нового. Тому не поспішай відмовлятися від презерватива взагалі. Спробуй використати інший, тонший, з більшою кількістю змазки.

Не тільки презервативи

Аби залишатись об'єктивними, мусимо визнати, що існує ще й так звана оральна контрацепція, яка підходить і для підлітків. Йдеться про гормональні протизаплідні таблетки, або гормональні контрацептиви.

Що таке гормональні протизаплідні таблетки?

Це таблетки, до складу яких входять синтетичні жіночі статеві гормони (естроген та прогестин). Ці гормони схожі на ті, які виробляються в твоєму тілі. Комбінації таких гормонів блокують овуляцію (вихід зрілої яйцеклітини). Отож, запліднення не відбувається і вагітність стає неможливою.

Наскільки вони ефективні?

Гормональні контрацептиви - один із найефективніших серед усіх методів запобігання небажаної вагітності. За умови щоденного прийому, їх ефективність сягає 0,1-8 вагітностей на 100 жінок протягом першого року використання. Це єдиний метод, що наближається до 100% гарантії.

Чому гормональні контрацептиви є одним із найкращих методів для підлітків?

Найвища ефективність, порівняно з усіма іншими методами.
Вживання таблеток не пов'язано безпосередньо зі статевим актом, тому не відволікає і не заважає під час інтимних стосунків.
Користуватися зручно і просто, адже що може бути простіше, ніж випити одну таблетку на день.
Сучасні низькодозовані таблетки можна вживати необмежено довго.
Таблетки сприяють зменшенню менструальної кровотечі - "місячні" стають коротшими та меншими за величиною крововтрати, тому рідше спостерігається анемія (малокрів'я).
Біль під час менструації майже не відчувається.
Менструальний цикл стає регулярним. Точно відомо, коли розпочнеться менструація, тому можна планувати свої справи досить вдало. Більше того, в разі потреби (спортивні змагання, відпочинок на морі тощо), можна відстрочити прихід менструації до більш зручного часу.
Гормональні контрацептиви знижують ризик розвитку раку яєчників та матки.
Допомагають уникнути вугревого висипання. (Ти ж знаєш, як можуть вивести із себе прищі, що так недоречно з'являються на обличчі!)

Чому твоя мати може бути проти?

Більшість матерів навіть не допускають думки, що дочка може жити статевим життям та використовувати оральні контрацептиви. А зіткнувшись із таким фактом, всіляко протестують і відмовляють її. Чому? Можливо, вони, як і більшість суспільства, вважають, що сексуальна активність для підлітків виключена. Часом у них виникає думка, що коли дочка буде застосовувати оральні контрацептиви, то її сексуальні інтимні стосунки носитимуть нестримний характер, і вона стане "безвідмовною". Матері побоюються за здоров'я дочки, адже вони добре пам'ятають таблетки "своєї молодості" з величезними дозами гормонів, які призводили до важких ускладнень, мали низку побічних ефектів.

Але головне, що їх турбує, це питання: "Чи виросла настільки моя донька, щоб нести повну відповідальність за свої вчинки? Чи достатньо вона серйозна, аби бути обережною і розбірливою в інтимних зв'язках? Чи настільки вона організована та пунктуальна, щоб не забути щодня випити таблетку? Чи усвідомила вона ціну власного здоров'я настільки, аби з проблемними запитаннями вчасно звернутися до лікаря? Чи дійсно в неї справжнє кохання, а інтимні стосунки стають гармонійним доповненням?" Поспілкуйся з матір'ю, розвій її сумніви та тривоги! Якщо тобі це не вдається, то поговори чесно з собою. Лише тоді ти зробиш правильний вибір.

Ідеального методу не існує, або декілька слів про недоліки гормональних таблеток

Таблетки не захищають від венеричних захворювань (точніше, тих, що передаються статевим шляхом: СНІД, сифіліс, гонорея тощо). Отож, доводиться обов'язково користуватись і презервативом.
Необхідно щоденно вживати таблетку, неуважність та забудькуватість збільшує ризик небажаної вагітності.
Впродовж 2-3 місяців прийому таблеток можуть турбувати незначні нудота, запаморочення, біль голови, неприємні відчуття в молочних залозах, а також "мажучі" виділення або незначна кровотеча зі статевих шляхів.
Ефективність протизаплідних таблеток знижується при одночасному вживанні деяких антибіотиків та інших препаратів. Отож, якщо ти приймаєш гормональні контрацептиви, обов'язково мусиш повідомляти про це лікаря, до якого ти звертаєшся з приводу будь-якого захворювання.
Необхідні кошти на придбання контрацептиву та його постійна наявність в аптеках.
І, нарешті, останнє, але найголовніше. Не можна розпочати прийом гормональних протизаплідних таблеток без попереднього огляду лікаря-гінеколога. Лише спеціаліст призначить такий препарат, який найкраще підійде саме тобі, адже контрацептивів сотні й усі вони різні. Не спокушайся спробувати таблетки, якими вдало користується подруга, або ті, що безкоштовно дали твоїй сусідці (матері трьох дітей) у Центрі планування сім'ї. Їх гормональний склад може абсолютно не підходити тобі та нашкодити здоров'ю.
Увага! Категорично забороняється використовувати гормональні контрацептиви, якщо:

ти вагітна або підозрюєш, що можеш бути вагітною;
ти маєш захворювання згортальної системи крові, підвищений артеріальний тиск, хвороби печінки;
ти куриш, вживаєш наркотики, алкоголь;
ти маєш пухлини (злоякісні, доброякісні) в будь-якому органі;
в тебе ще не розпочалися менструації та не встановився свій менструальний цикл.

Як приймати оральні контрацептиви?

Повні рекомендації ти отримаєш від лікаря-гінеколога, який підібрав тобі гормональні таблетки.

Крім цього, в кожній упаковці є детальна інструкція для користування. Загальні правила ми розглянемо нижче.

Приймай по одній таблетці щодня, бажано в один і той самий час доби.
Прийми першу таблетку в перший день "місячних", а потім продовжуй пити по одній таблетці щодня, поки не закінчиться вся упаковка.
Деякі упаковки містять 28 таблеток, інші - 21 таблетку. Після використання упаковки з 28 таблеток, ти повинна відразу почати прийом із нової упаковки. Закінчивши упаковку з 21 таблетки, зроби перерву на 7 днів, а потім приймай таблетки з нової упаковки.
Терміново звернися до лікаря, якщо у тебе під час прийому оральних контрацептивів:

виникли сильний біль у грудях або задишка;
болить голова, помічаєш помутніння зору;
з'явився біль у ногах;
відсутні будь-які кровотечі або виділення з піхви під час тижня без таблеток (упаковка з 21 таблетки) чи під час вживання 7 неактивних таблеток (із 28-денної упаковки), що може бути ознакою вагітності.
Гормональна контрацепція - один із найефективніших методів запобігання вагітності, але вона вимагає серйозного ставлення, високої відповідальності, чіткого виконання інструкцій та лікарських рекомендацій. Навіть за дотримання всіх цих умов, кожні 6 жінок із 100, які користуються гормональними таблетками, у віці від 22 років стають вагітними протягом першого року застосування оральних контрацептивів. Але кількість невдач у тих, хто використовує презервативи, вища в 4 рази, і в 6-7 разів це спостерігається в у тих, хто застосовує сперміциди. Саме з цієї причини частина підлітків вибирає гормональні таблетки. Інші надають перевагу одночасному застосуванню і оральних контрацептивів, і презервативів. Але є й ті, хто зупиняється на альтернативних формах задоволення сексуальної активності, зокрема, петтінгу. Це не що інше як взаємні обійми, пестощі, поцілунки, які призводять до сексуального збудження, отримання насолоди без статевого акту. Вважається, що петтінг особливо розповсюджений у країнах, де високо цінується кохання, повага один до одного, вірність, чистота стосунків, відповідальність за себе і свого партнера.

Природно, що твоя сексуальність має розвиватися через сексуальну активність. Але засоби реалізації цієї активності можуть бути різними. Важливо, щоб серед них ти вибрала ті, що, з одного боку, допоможуть уникнути проблем, а з іншого - принесуть гармонію у взаємовідносинах.

Який інший бік медалі?

Будь-які статеві стосунки завжди супроводжуються ризиком зараження венеричними хворобами (сьогодні їх кількість збільшилась, і вони називаються захворюваннями, що передаються статевим шляхом). Мова йде про сифіліс, гонорею, кандидоз, гепатит В і, звичайно, СНІД. Взагалі, відомо більше 20 мікроорганізмів (бактерій, вірусів, грибків), які передаються від одного статевого партнера до іншого через шкіру та слизові оболонки - теплі, вологі поверхні піхви, уретри, анального отвору, ротової порожнини. Отож, захворюваннями, що передаються статевим шляхом, можна заразитися під час інтимного контакту, особливо через генітальний (статевий), оральний (через рот - мінет) чи анальний (через задній прохід) секс.

Таким, на жаль, є інший бік медалі, що називається секс, чи то інтимні стосунки. Ризик захворіти на венеричні недуги досить високий, оскільки відомо, що у 29% підлітків, які ведуть сексуально-активний спосіб життя, виявляють ознаки захворювань, що передаються статевим шляхом. Та ступінь ризику залежить лише від твоєї обізнаності та безпечної пове-дінки. Зведи свій ризик захворіти до нуля!

Як запідозрити у себе захворювання, що передається статевим шляхом?

Чи є в тебе виділення з піхви в даний час?
Чи були в тебе за останній рік такі статеві розлади як виділення з піхви, виразки, висипання на шкірі статевих органів, пухирці, бородавки на статевих органах, біля анусу чи в роті?
Чи турбують тебе відчуття пекучості при сечовипусканні, подразнення шкіри статевих органів та навколо них?
Чи лікував твій партнер захворювання статевої системи (виділення гною з пенісу, збільшення та набряк пахових лімфатичних вузлів, розлади сечовипускання, почервоніння та пекучість статевого члена) за останні три місяці?
Чи підозрюєш ти у себе захворювання, що передається статевим шляхом?
Чи працюєш ти або твій партнер у галузі, де є ризик зараження венеричними хворобами (професії, пов'язані з тривалими відрядженнями; сезонна робота тощо).
було в тебе більше одного статевого партнера за останні два місяці? Якщо ти відповіла "так" на 1, 2, 3, 4, 5 запитання, - не зволікай із візитом до лікаря. Не варто тихо страждати, нічого не роблячи. Ці хвороби не пройдуть самі, їх треба лікувати. Якщо ти відповіла "так" на 6, 7 запитання, - ризик зараження досить високий!

Куди звернутися за допомогою?

Шкірно-венерологічний диспансер.
Кабінети анонімного лікування венеричних захворювань при центральних районних лікарнях, шкірно-венерологічних диспансерах, клініках із проблем планування сім'ї тощо.
Кабінет підліткової гінекології.
Центри планування сім'ї.

Чим небезпечні для тебе захворювання, що передаються статевим шляхом?

Одні з таких захворювань призводять до страждань і неминучої смерті (СНІД). Інші (сифіліс), за відсутності або несвоєчасності лікування, - до важких порушень здоров'я (сифілітичних уражень серця, кісток, паралічів та передачі хвороби від матері до плоду). Окремі з хвороб завдають лише певних незручностей (забруднення білизни виділеннями з піхви, відчуття дискомфорту під час статевого акту тощо). Та це лише на перший погляд вони такі "сумирні".

Деякі наслідки нелікованих захворювань, що передаються статевим шляхом

У жінок, які мають запальні захворювання тазових органів, ризик позаматкової вагітності збільшується в 7-10 разів.
Зростає ризик розвитку раку шийки матки.
18% таких жінок скаржаться на постійний сильний біль у животі, який погано усувається знеболювальними засобами і не дозволяє вести активний спосіб життя.
Безпліддя. Ним страждає 55-85% жінок, які мають запальні захворювання жіночої статевої системи.
Плід може заразитися інфекцією від матері. Це призводить до втрати зору, запалення легень, пошкодження центральної нервової системи і навіть смерті немовляти.

Окрема розмова, або для тебе про СНІД

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) - це інфекційне захворювання, яке викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), що руйнує клітини імунної системи. Така людина абсолютно беззахисна перед будь-якою інфекцією, для неї стають смертельно небезпечними навіть звичайні мікроорганізми, які завжди поруч і не приносять шкоди.

Перед тим, як це станеться, вірус імунодефіциту може перебувати в організмі до 10 років, "не проявляючи" себе. Така людина - з вигляду здорова - несе смертельну небезпеку іншим, яких може заразити.

Єдина можливість визначити, чи інфікована людина - пройти тест на наявність ВІЛ-інфекції.

Як ти можеш заразитися ВІЛ?

під час статевого контакту з інфікованою людиною, незалежно від способу контакту;
при переливанні крові зараженого ВІЛ-інфекцією донора, пересадці його органів та тканин;
при використанні забруднених голок та шприців, проколюванні вух, нанесенні татуювань;
у разі пошкодження шкіри чи слизових медичним інструментом, забрудненим ВІЛ;
від інфікованої матері плоду під час вагітності, пологів чи при грудному вигодовуванні.

Ти не можеш заразитися ВІЛ:

потискаючи руки чи обіймаючись;
через посуд, їжу і туалетне приладдя;
через постільну і натільну білизну;
монети та паперові гроші;
через воду, повітря;
через дверні ручки, поручні в транспорті, спортивні снаряди тощо.

Які рідини організму можуть бути небезпечними для тебе в плані СНІДу (називаємо від найбільш до менш небезпечних):

кров;
сперма;
вагінальний секрет;
материнське молоко;
сеча, слина, сльози (у великих кількостях).

Оціни ризик зараження ВІЛ

Високий ризик:

користування спільними шприцами для ін'єкцій чи посудом для ліків (наркотики);
анальний секс без презерватива;
вагінальний секс без презерватива;
орально-генітальний контакт із потраплянням до рота сперми чи вагінального секрету.

Середній ризик:

анальний секс з презервативом;
вагінальний секс з презервативом;
мінет, перерваний до еякуляції;
орально-генітальний контакт без потрапляння в рот сперми чи вагінального секрету.

Низький ризик:

французький поцілунок (вологий - з обміном слиною);
взаємна мастурбація.

Для тебе безпечні:

поцілунки без обміну слиною (в руку, в щічку);
масаж та обійми;
фроттаж (тертя тіла об тіло);
еротичні фантазії.

Як тобі уникнути зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом?

Єдиний шлях, який дає абсолютну гарантію, - це відмова від дошлюбних статевих зв'язків взагалі. Якщо ти не хочеш це зробити, то значно зменшить ризик зараження правильне використання високоякісних презервативів при кожному статевому акті. Їх ефективність сягає 90-95%. Широко рекламовані захисні властивості місцевих сперміцидів значно менші. Але одночасне застосування презерватива і сперміциду забезпечує надійніший захист від хвороб.

Невідкладна особиста профілактика венеричних захворювань у разі незахищеного випадкового статевого акту.

Така негайна профілактика може бути проведена тобі в пунктах індивідуальної профілактики при шкірвендиспансерах. Ти можеш її зробити і самостійно, використовуючи спеціальні індивідуальні (персональні) засоби згідно з інструкцією:

Випорожни сечовий міхур.
Помий руки, а потім зовнішні статеві органи, лобок, стегна, низ живота теплою водою з милом.
Висуши ці місця серветкою чи рушником.
Ретельно протри зовнішні статеві органи, лобок, стегна, тампоном, змоченим 0,05% водним розчином хлоргексидину біглюконату.
Взявши 150-200 мл розчину хлоргексидину, промий піхву за допомогою спринцьовки.
Заміни забруднену натільну білизну.
Така процедура попереджає зараження венеричними хворобами, якщо вона проведена не пізніше двох-трьох годин після статевого контакту.

Коротке резюме

Якщо ти маєш хоч найменшу підозру на зараження - негайно звернися до лікаря.
Не займайся сексом, поки не пройдеш обстеження і не вилікуєшся.
Якщо ти захворіла, повідом про це своїх недавніх сексуальних партнерів.
Пам'ятай, що навіть після вилікування ти можеш заразитися тією самою хворобою під час статевих контактів із хворим партнером. Крім того, наявність одного захворювання, що передається статевим шляхом, не завадить заразитись іншим.
Найкращий спосіб позбутися захворювань, які передаються статевим шляхом, - ніколи ними не заражатися, сказавши "Ні" ранньому дошлюбному статевому життю.
Вміння сказати "Ні" в серйозній чи жартівливій формі - досить важливе вміння в будь-якій життєвій ситуації. Його можна і треба виробляти. Спробуй у цьому потренуватися.

Про те, що тебе турбує

Тебе може турбувати:
Добра порада
Що таке менструальний цикл?
Це важливо!
Коли ти пітнієш:
Чому потіти корисно?
Чому тобі не подобається бути спітнілою:
Піт не пахне
Здорова шкіра
Що корисно для твоєї шкіри:
Що шкідливо для твоєї шкіри:
Ось декілька порад фахівців
Герпес
Як ти можеш заразитися герпесом?
Чому це небезпечно?
Щомісяця твій організм зазнає циклічних змін гормонального фону, що проявляється різноманітними відчуттями та змінами настрою. Найбільше це помітно перед менструацією. Недарма вчені говорять про так званий передменструальний синдром.

Він спостерігається у 34-65% жінок.
Виникає за 1-14 днів до менструації.
Повністю зникає з початком "місячних".

Тебе може турбувати:

біль голови;
нагрубання і чутливість молочних залоз;
зміни апетиту;
здуття живота;
пронос або закрепи;
біль внизу живота і в попереку;
набряки;
затримка рідини;
вугрі на обличчі;
пригніченість;
втома;
дратівливість;
депресія.
В тебе можуть бути поєднані будь-які ці ознаки від однієї-двох до десяти. Тому й виділяють передменструальний синдром легкого і важкого ступенів.

Добра порада

Проконсультуйся з лікарем-гінекологом.
Веди менструальний календар.
Вживай менше цукру, солі, кофеїну, натомість віддай перевагу овочам і фруктам.
Знімай стрес за допомогою фізичних вправ, прогулянок на свіжому повітрі.
Уникай надмірних навантажень і перевтоми.
Організуй собі відпочинок і хороший сон.
Нарешті, існує велика кількість медикаментозних засобів, які здатні допомогти тобі, але не забудь порадитися з лікарем.

Що таке менструальний цикл?

Проміжок між двома менструаціями - від першого дня попередньої до першого дня наступної кровотечі відомий під назвою менструального циклу. Його тривалість індивідуальна. В нормі складає 21-36 днів. 65-70 відсотків дівчат мають 28-денний цикл.

Тільки факти про менструацію

Менструація виникає лише в здоровому організмі.
Перша менструація має з'явитись у віці від 10 до 15 років.
В середньому менструація триває 3-7 днів.
Овуляція (вихід дозрілої яйцеклітини) завжди відбувається за 14 днів до менструації.
У 45-55 років менструації припиняються.

Це важливо!

Менструації дуже важливі для твого організму. Їх наявність та певні характеристики дозволяють говорити про стан твоєї дітородної системи. Але це ще не все. Виявляється, від гормональних коливань впродовж циклу залежать твій настрій, працездатність, самопочуття і навіть вигляд шкіри та волосся, не кажучи вже про сексуальність та статевий потяг. Від них залежить здатність завагітніти та виносити дитину.

Увага! У 45 відсотків підлітків спостерігаються порушення менструального циклу. Уважно поспостерігай за своїм організмом та обов'язково звернися до лікаря, якщо менструації:

тривають лише 1 день, або більше 10 днів;
виникають рідше, ніж через 36 днів, або частіше 20 днів;
дуже болючі;
не з'явилися після 15 років, особливо коли не спостерігається ріст молочних залоз та інших ознак статевого дозрівання.
А також консультація спеціаліста потрібна, коли під час менструації ти втрачаєш багато крові, адже це згодом може призвести до малокрів'я (анемії).

Коли ти пітнієш:

займаючись спортом та фізичною роботою;
в спеку;
нервуючись перед екзаменом, важливою зустріччю;
під час хвороби.
А секс?! Це хіба не привід, щоб спітніти?

Чому потіти корисно?

Потіння - це природний процес, який захищає тіло від перегрівання. Через шкіру з потом виводиться значна кількість токсичних речовин, шлаків, що полегшує роботу нирок.

Чому тобі не подобається бути спітнілою:

шкіра стає мокрою, липкою і солоною;
одяг зволожується і прилипає до тіла;
запах поту неприємний;
оточуючі відчувають запах, що їм може не подобатись, а в тебе думка про це викликає дискомфорт;
у спітнілих місцях легко виникають попрілості, потертості, грибкові та інфекційні захворювання (фурункули (прищі) тощо);
це неестетично.

Піт не пахне

Виявляється, сам по собі піт не пахне. Запах виникає тоді, коли непатогенні бактерії - сапрофіти, що живуть на шкірі, - розкладають цей піт. До окремої групи належать ділянки під пахвами, на грудях, біля пупка та зовнішніх статевих органів. Тут розташовані апокринові потові залози, що виділяють особливий секрет. Саме він має досить неприємний стійкий запах. А взагалі, кожній людині властивий свій індивідуальний запах. Він, як і відбитки пальців, не повторюється. Чотири кроки до свіжості

Крок перший - найпростіший і незамінний - регулярно мийся водою з милом. Прохолодна вода дає кращий і триваліший ефект. Приймай охолоджуючий душ, ретельно мий під пахвами, під молочними залозами, зовнішні статеві органи та ступні. Зауваж! Водних процедур забагато не буває!
Крок другий - дезодорант - у перекладі це слово означає "той, що ліквідує запах". До складу таких препаратів входять дезинфікуючі та бактерицидні добавки. Вони не дають змоги розмножуватися мікробам або взагалі їх знищують, чим і попереджують появу запаху поту, що розкладається. Ароматичні речовини, які також входять до складу дезодоранту, дозволяють вибрати собі запах до душі. Найкраще надавати перевагу дезодорантам із рН 5,0-6,0 - щоб не нанести шкоду ніжній шкірі. Обирай ті, що мають стійкий, але не надто різкий запах (це дозволить тобі користуватися й іншими парфумами). Перевір, чи не залишає дезодорант плям на одязі, адже їх важко позбутися навіть за допомогою хімчистки.
Крок третій - антиперспіранти (походить від англійського antiperspiration - "проти потіння"). Це речовини, що зменшують виділення поту. Антиперспіранти мають у своєму складі органічні солі алюмінію, цинку чи цирконію. Звужуючи вивідні протоки потових залоз, вони зменшують потовиділення на 20-40 відсотків.
Антиперспіранти випускаються у вигляді аерозолів, паст, кремів, ролерів.

Увага! Антиперспіранти - це не освіжувачі всього тіла, тому уважно читай інструкцію, на яких ділянках тіла їх можна використовувати, а де - ні. Щодо рівня рН, запаху, стійкості та інших якостей, в антиперспірантів вони такі ж, як і в дезодорантів.
Крок четвертий - регулярно змінюй і пери свою білизну та одяг, адже тканини інтенсивно всмоктують запах поту.

Здорова шкіра

Напевно, ти помітила, що шкіра в тебе на обличчі змінилася. Масові висипання вугрів, які докучали в 12-16 років, нарешті зникли. Лише іноді один чи два прищики можуть зіпсувати настрій, хоча з ними ти навчилася боротися. З'являються ж вони тому, що шкіра обличчя, за своїм типом, більше схожа на жирну чи комбіновану, аніж суху.

Що корисно для твоєї шкіри:

прогулянки на свіжому повітрі (аби збагатити шкіру киснем);
раціон багатий на овочі, фрукти, соки (для забезпечення вітамінами і мінералами);
гігієнічні процедури (щоб очистити від пилу та шкірного жиру);
масаж (аби покращити кровопостачання);
заняття фізичними вправами, загартовування (для підвищення імунітету);
здоровий повноцінний сон (щоб відновити життєві сили);
і, звичайно, позитивні емоції, адже оптимісти завжди мають молодший вигляд, ніж похмурі та сумні люди.

Що шкідливо для твоєї шкіри:

тютюн;
алкоголь;
наркотики;
надлишок сонця;
різкий вітер;
радіація;
наявність будь-яких захворювань (особливо печінки, кишково-шлункового тракту, нирок, серця, легень);
перевтома, хронічний стрес.
Мабуть, ти не уявляєш себе без косметики. Ще б пак, уміло підкреслені "плюси" та замасковані "мінуси", якими тебе наділила природа, додають впевненості, збільшують шанси у досягненні мети, змушують по-іншому глянути на тебе чоловіків.

Ось декілька порад фахівців

Молодій шкірі достатньо підтримуючого догляду, застосування регенеруючої косметики лише сповільнює функції шкіри. Іншим словами, всі привабливі мамині креми та лосьйони - не для тебе. Вони лише погіршать вигляд шкіри. Крім того, чим ти будеш користуватися в 30 чи 40 років?
Сьогодні шкірі необхідний захист від сонця та зволожуючий крем. Він, до речі, нехай відіграє роль основи для макіяжу. Саме зі зволожуючим кремом твоя декоративна косметика буде справді ідеальною.
Не забувай про засоби для очищення шкіри, зняття макіяжу. Важливо тут застосовувати лише ті, що підходять твоєму типу шкіри і віку.
Обираючи косметику, зверни увагу, щоб вона була некамедогенною. Йдеться про те, що своєю мазевою основою вона не повинна забивати пори та сприяти появі несвіжого відтінку шкіри, чорних вугрів.
У Oriflame майже всі засоби такі. Крім того, що б ти не обрала: чи то декоративна косметика Visions, чи то лінії Tee Tre або Clear, всі вони спрямовані на те, аби попередити, знищити появу вугрів. Такі засоби містять рослинні екстракти: масло чайного дерева, тирлич, ментол, живокіст, ехінацею.
Пам'ятай, що більшість із твоїх "недоліків" насправді є перевагами, "родзинками" шкіри. Наприклад, веснянки чи руденькі брови, родимки. "Обіграй" їх і створи свій неповторний образ.

Герпес

Про те, що він з'являється у найнеслушніший момент та в найпомітнішому місці, ти знаєш давно - переконалася на власному досвіді чи спостерігала за подругами. Досить кепські відчуття, коли на губах болюча висипка у вигляді міхурців. Застуда, кажуть. Насправді це простий герпес - інфекційна вірусна хвороба. Вона досить поширена, адже займає друге місце після грипу за частотою розповсюдження. 90-95% людей є носіями вірусу герпесу!

Як ти можеш заразитися герпесом?

Від хворої людини при безпосередньому контакті (наприклад, поцілунках).
Повітряно-крапельним шляхом.
Через предмети догляду та особистої гігієни (спільні леза, зубні щітки, носові хусточки, посуд).
Під час статевого контакту.

Це назавжди.

Після зараження вірус герпесу пожиттєво зберігається в організмі в "дрімотному" стані в так званих сенсорних нервових гангліях. Варто лише якось спричинити ослаблення організму, він активується і по нервових волокнах надходить у шкіру, слизові оболонки. Саме на цих місцях і з'являється типова висипка.

Появу герпесу провокує:

гарячка;
травма;
менструація;
емоційні стреси;
перевтома;
переохолодження;
перегрівання;
будь-які захворювання;
СНІД.

Чому це небезпечно?

Дитина внутрішньоутробно або під час пологів інфікується від хворої матері. Вірус герпесу спричиняє появу вад розвитку або важких захворювань аж до смерті малюка.

П'ять порад тому, в кого є герпес:

Не торкайся руками висипки, а потім очей, щоб не викликати запального процесу.
Не цілуй людей, особливо дітей.
Не видавлюй міхурці.
Обов'язково мий руки після доторкання до висипки, а також після змащування противірусним кремом.
Користуйся лише індивідуальними речами туалету (мило, щітки, гребінці, посуд, рушники тощо).

Увага! Сьогодні не існує засобу, який би дозволив назавжди позбутися вірусу герпесу. Тому розпочинати боротьбу доведеться щоразу знову і знову. Основою успіху тут буде лише негайність дій, використання противірусного крему в перші ж години, що допоможе попередити розвиток висипки. Не забудь порадитися з лікарем.

*
Нагору