Класика Поезія Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки



*

Сублімація кохання

Сексуальна енергія, основне призначення якої — продовження роду, може стати джерелом творчого натхнення. Всі успішні люди збільшували за рахунок неї свої пам’ять, силу мозку та здоров’я. І ми, усвідомлено чи неусвідомлено, живимо нею всі свої досягнення. Так вважає директор Українського інституту сексопатології та андрології, доктор медичних наук, професор Ігор ГОРПИНЧЕНКО.

— Вважається, що 70 відсотків наших думок і дій мають сексуальне підґрунтя. Це так?

— Я сказав би, підтримуючи Зиґмунда Фрейда, — всі сто. Усе, чого людина намагається досягти, — не що інше як реалізація лібідо, «боротьба за достойну самку». Стосується це і чоловіка, і жінки. У жінки, на мій погляд, стимул значущіший — не тільки сексуальне задоволення, а й вибір самця, здатного «забезпечити потомству корм». Без «сексуального стрижня», вважав Фрейд, немає творчості: перш ніж створити, автор має отримати заряд сексуальної енергії. Скульпторам, художникам необхідно свою натуру помацати, відчути й навіть вступити з нею в статевий контакт. Письменникам, композиторам — самим пережити кохання, щоб потім унікально втілити почуття в літературі чи музиці.

— Чи можна застосувати теорію Фрейда до простої «робочої людини» дяді Васі?

— І дядя Вася зробить свою роботу краще, якщо зрозуміє, що буде виділений з оточення і претендуватиме на секс із партнеркою більш значимою. Ерекція, хоча й простий судинний механізм, але регулюється з боку кори головного мозку. І це природа мудро придумала, бо якби зазначеної закономірності не було, людство не розвивалося б.

— І не було б ефекту сублімації?

— Уперше цей феномен — переключення сексуальної енергії на іншу сферу діяльності — описав той-таки геніальний Фрейд. І він відзначав, що енергія неодмінно повинна знаходити вихід, не обов’язково природний. Більшою мірою сублімація описана в чоловіків, які, з огляду на свою фізіологію, можуть розрядитися легше, тому частіше вдаються до мастурбації. У жінок сексрозрядка більше психологічна, відбувається складніше, частіше не через фізичне подразнення, а через її свідомість та емоції. Тому жінки вдаються до цього рідше й не добиваються простого результату. За статистикою, мастурбують 80—90 відсотків чоловіків і 5—10 відсотків жінок. Секс для чоловіків важливіший. Багато наших пацієнтів кажуть, і, я гадаю, щиро: «Краще б у мене не було руки, ноги, тільки б статевий член функціонував». Жінки ніколи так не скажуть. Тим часом вони сильніше переживають відсутність сексуального партнера не як об’єкта, а як людини, в якої є почуття кохання.

— Тобто в жінок частіше виникає потреба в трансформації сексуальної енергії?

— Частіше ще й тому, що жінка в суспільстві все ще відіграє роль другої скрипки, не першої. Не вона зазвичай ініціює секс. Виконуючи так звану подружню роль, часто не переживає задоволення. Суспільство стримане й стосовно реалізації жінки-коханки. Сильній же статі «дозволені» такі зв’язки.

Проте є ще одна особливість. Чоловік може бути успішним бізнесменом, легко робити службову кар’єру й водночас активно задовольняти свої сексуальні, як ми вже зазначили — більше фізіологічні потреби: мати коханку, жінку на стороні, мастурбувати. А ось бізнесвумен, якщо займаються справою — то з головою, що пов’язано з особливостями жіночої психіки, віддають їй усі свої сили та енергію. І вони не були б самі собою, якби не поводилися так. Інші жінки віддають перевагу плиті, але і плита, город, хобі, діти, внуки — це теж сублімація.

— Чи реальна повна сублімація?

— Це — доля сильних духом людей, які живуть зовсім іншими, високими енергіями. У кожному суспільстві вони є. Вони були завжди — наприклад, служителі релігійних культів. Думки про секс виходять із їхньої свідомості й заміщуються іншими психічними процесами, поклонінням Богу. Тому високому духівництву й за статусом дружину мати не можна.

— Ну а «земним — земне»?

— На жаль, у світі посилюється саме зворотна тенденція: відмова від сексу як від «учорашнього дня». Але якщо сублімація — відмова від статевого життя на користь іншої діяльності, насамперед творчості, то асексуальне життя не має нічого спільного з сублімацією. Це шкідлива ідеологічна концепція: не створюються повноцінні родини, не народжуються діти. Згідно з дослідженнями, позбавлені сексу люди більше схильні до агресії й антисоціальних учинків. Цей феномен насторожує сексологів, вони поки що не можуть його пояснити. Можливо, це — данина моді, але не виключається вплив екології, аномалій у самій природі, генетичних мутацій — збільшення кількості людей, котрі мають перехідні біологічні риси: чоловічі і жіночі.

Відбувається зміщення ролей у суспільстві. Чоловіки наближаються до жіночого статевого сценарію: втрачають сексуальну агресивність, роль добувача, глави сімейства. Жінки втрачають ніжність, відмовляються від реалізації своєї дітородної функції, переходять до небіологічних і невиправданих у соціальному плані чоловічих ролей.

— Чи б’є статеве стримування по фізичному здоров’ю? За статистикою, наприклад, у самотніх жінок частіше буває рак матки та яєчників, ніж у заміжніх.

— Я не сказав би, що стримування категорично шкідливе для здоров’я. Якщо сублімація бариться, це може бути одним із низки чинників, котрі сприятимуть розвиткові запальних захворювань. Значно більше шкоди завдає психічне налаштування на секс за його відсутності. На цей випадок сублімація і є «паличкою-стукалочкою». Якщо немає стосунків, а людина на цьому зациклюється, тоді виникають і проблеми зі здоров’ям, і сексуальні збочення.

Мене часто запитують, що потрібно для сексуального здоров’я? Усе в комплексі: харчування, рівень особистої культури, партнер, соціальне оточення. До речі, вважається, що люди, котрі курять, мають сексуальні розлади. Дослідження довели: серед курців сексуальних розладів було менше. Я не закликаю до куріння, нікотин — отрута, для наших судин насамперед. Я говорю про активну життєву позицію.

— Енергійні люди сексуальніші?

— Правильніше буде сказати: якщо людина обдарована від природи, вона по максимуму сильна в усіх планах. Любить по максимуму, творить. А вже якщо геніальна — то в усьому зашкалює. Великі особистості великі і в ремеслі, і в спілкуванні, і почуття в них на межі. Чоловіки й жінки, які мають сильний статевий темперамент, швидше за все, будуть захищені своєю високою енергетикою від впливу екології, депресій, невдач у коханні. Ці люди зазвичай оптимісти, орієнтовані на добро, беруть від життя все, що можуть, і віддають. Створюють не руйнуючи. І навпаки — особи зі слабким статевим темпераментом мають низький рівень життєвої енергії й чутливі до невдач та зовнішніх факторів.

— А що ще, крім даного нам від природи, впливає на рівень сексуальності?

— Сонячна енергія. У людей, які живуть у південних широтах, сексуальність більш виражена. Феномен знаходить підтвердження і в житті тварин, птахів. Наприклад, якщо в курятнику запалити лампочку, яйценосність курей збільшується в рази. Залежить енергія від пори року, так званих циркадних ритмів, адже, живучи в світі, який нас оточує, ми не можемо не відчувати на собі вплив місяця, магнітних бур і т.п. Навесні рівень гормонів, а відповідно — й енергії, збільшується. Восени знижується. Доведено також, що в чоловіків сексуальність досить тонічна: сягає піку у 25—30 років, тримається, а потім плавно спадає. У жінки сексуальний «градус» змінюється багаторазово впродовж місяця. Різко підвищується в період овуляції та в періоди перед і після менструації.

Є й соціальні аспекти сексуальності. Зокрема, менша вона в сільських жителів, ніж у міських, які мають більше контактів та розваг еротичного характеру.

— Ваша думка про вплив оздоровчих методик? Відомий метод «енергетичного підживлення» Норбекова, Еггетсбергера і т.п. А індійський спеціаліст із кундаліні Гобі Крішна завдяки спеціальним сексуальним практикам навіть зміг вийти за межі повсякденної свідомості…

— Усі ці речі мають право бути. Але не можна виривати їх із загального, духовного контексту, особливо тантричні практики. Крішна десятиліттями тренував свої тіло й дух, перш ніж відбулося розширення свідомості, збільшення розумових здібностей. Вчився керувати вегетативними реакціями: рідше дихати, знижувати артеріальний тиск, викликати потовиділення або, навпаки, припиняти. Кульмінацією цього стала здатність впливати на сексуальну та розумову активність.

В офіційній медицині є метод аутогенного тренування, який, до речі, широко застосовується в сексології. Навчають від простого: сповільнити подих, посилити приплив до однієї руки, до другої, до низу тіла, до статевого члена — до складного: впливу на свою психіку. В основі вищого щабля аутотренінгу лежать модифіковані Йоганом Шульцем вправи Раджа-Йоги.

Нічого потойбічного тут немає, це наші внутрішні нереалізовані резерви: мозкова діяльність використовується на одну чверть, серцево-судинна — теж. Ці методики допомагають людині їх мобілізувати. До речі, на цьому ж побудований ефект плацебо, коли включаються саногенні («сано» — здоров’я) механізми. Дають таблетку-пустушку, переконують, що це віагра, має бути посилення ерекції, зняття головного болю, — і в 30 відсотках випадків це спрацьовує. Справжні ліки ефективні, правда, на 80—90 відсотків, але плацебо не має побічних ефектів. Хочу також відзначити, що одні люди здібні й досягають разючих результатів, в інших ніколи такі здібності не проявляються.

— Сексуальну енергію можна трансформувати, культивувати — а виміряти? Кажуть же «велике почуття», отже, є й менші…

— З вимірами не можу погодитися. Хоча кількісні підрахунки сексуальності є, визначає її лібідо. Наприклад, як часто виникає настійне бажання статевого акту. Таким чином, сексуальність буде від нуля («ніколи») до кількох разів на день («до п’яти»).

Але сексуальність не конче поєднана зі статевим актом. Це глибока омана, власне, її розвіяв той-таки Фрейд. Є тисячі інших проявів сексуальності без контактів геніталій, почуттів великих і справжніх: побачення, квіти, зітхання, поеми, поцілунки тощо, вони збагачують людину й породжують величезну сексуальну енергію. Реалізується вона таким чином, що закохані проходять через вир переживань, які й не снилися іншим — хто здійснює фізичний статевий акт.

Визначення кохання досить складне. Недарма Райкін казав: «коханець є, що таке кохання — не знаю». Це трансцендентне, глибинне почуття між людьми, якщо говорити про загальні поняття. Почуття від Господа Бога, від природи, і тут мірки недоречні. Воно або є, або ні. Люди можуть помилятися, сприйнявши закоханість за кохання, межа між ними досить ефемерна ще й тому, що людині властивий одвічний порив, туга за коханням. Але з’являється досвід, і ми можемо легше їх розрізнити.

— Сексуальна енергія приходить і минає. Чи згодні ви з межами, визначеними Ошо: 14—42? Після сорока, вважає він, настає «час для медитацій».

— Це залежить від генів. При сильній статевій конституції пробудження сексуальності відбувається в 10—12 і раніше років. При слабкій — у 18 і пізніше. Люди слабкого статевого темпераменту починають пізніше й раніше згортають свою статеву функцію, як і фізичну, інтелектуальну, творчу, — вже до 55—60 років. У людей сильного темпераменту, хоча розвиток і йде на випередження, рівень сексуальної енергії знижується повільніше, збалансовано й досить довго до глибокої старості. Старожили, як правило, зберігають сексуальну активність до глибокої старості разом із фізичною, творчою, емоційною. Немає такого, щоб сексуально ще сильний, а фізично — вже слабкий. Як правило, фізичне і духовне — це паралельні речі, взаємозалежні, вони живлять одне одного. З одного боку, сексуальне життя стимулює людину, дає хороший заряд енергії в діяльності. Але й для сексуальної активності людина має бути енергійною, творчою, вибірковою, фантазером, із досвідом та культурою.

Лілія Соколова

 

 

*
Нагору