Класика Проза Усяка всячина Прислів'я, приказки Перевiр себе! Хихітня Відгуки

Любовно-eротична лірика



Hosting Ukraine


*

Березневі коти
Антологія ЕротАртФесту

Ужгород
Поліграфцентр „Ліра” 2010

Березневі коти

Про марцових мацурів ай мачок

Що таке ЕротАртФест „Березневі коти”? Це щорічний еротично-мистецький фестиваль в Ужгороді, який еволюціонував від еротично-епатажного літвечора („Бк-1” – відбувся 2006 року) через всезакарпатський („Бк-2”, який вже став артфестом із різноманітними проектами), всеукраїнський („Бк-3”) та міжнародний („Бк-4”) – до духовно-соціального фестивалю (яким має стати „Бк-5”).

Трохи історії: дійство „Березневі коти” виникло з двох причин:

1) Андрій Любка, тоді ще студент-першокурсник Ужгородського національного університету, що перестав писати про журавлів (чи солов’їв, уже точно не пригадую), почав отримувати перші відблиски поетичної слави, вважаючи, що без нього в Закарпатті взагалі література не існуватиме, – ми ж довели зворотнє. Так ось, саме в той час, коли Любка сидів у білоруській тюрмі, на його підтримку і відбувся перший резонансний літературний вечір у, здається, найбільшій авдиторії вище згаданого вишу. В читаннях брало участь 7 письменників (4 з них – предстаники середнього покоління, двоє – молодого). Співорганізаторами тоді виступили мої однокурсники з філфаку: Мар’яна Хемій та Олег Хававчак. А шоу вдалося – з ходінням по столах, публічним перевдяганням, предметними символами, відвертою доповіддю про ерос в літературі та, безперечно, інтригуючими читаннями…

2) літературна ситуація дійсно бажала бути кращою: крім Ужгородського книжкового Миколаю, літературного конкурсу УжНУ, спілчанських посиденьок та нечастих читань „НасТроєВості”, в краї останнім часом нічого цікавого не відбувалося (хіба зльоти творчої молоді, з великою натяжкою, можна так назвати), через відсутність дійств і виник фестиваль та Неформальне літературне об’єднання (НЛО) „Ротонда” (горянська братія), яке поставило собі за мету – розбурхати Срібну Землю (як мінімум).

Далі презентувалися, крім літературних читань, жива музика, боді-арт, художня виставка, графіті („Бк-2”), фото-худвиставки, кіносеанс, п’єса, слем („Бк-3”), флеш-моб, вечірки, відео-поезії („Бк-4”)…

«Березневі коти» – саме на таку назву мене надихнула моя сіамська киця Сіма, якій було тієї пори року, попри традиційний великодній піст, одне в голові, та й не тільки їй (юна кішка-прозаїк підключилася до першого дійства на останній фазі, назву тоді вже вирішили не змінювати).

Ця антологія – вершина айсберга текстів, що читалися чи планують пролунати на фесті, світлини подані для певного уявлення про дійства, що відбувалися на арт-акціях. Півсотні творів посіяні в розділи майже за алфавітним порядком (єдиний виняток – проза, розбавлена віршами в „Бк-1”), де письменники вперше читали (або ж збираються почитати). Тексти абсолютно різні, як за стилем, так і за мистецькою цінністю. Позначка гості, на відміну від учасники, фесту, значить, що письменник підключився до читань вже під час самого дійства. Обов’язковою умовою було вказати в біографіях місце народження письменника – виявляється, багато закарпатських авторів мають коріння з інших земель, а більшість письменників не живе на бaтьківщині.

А ще родзинкою фестивалю є дух камерності (домашності) дійств, тобто більшість відвідувачів і учасників не покидає відчуття, що вони вдома, й усе це робиться саме для них! Неформальний дух, волонтерські начала, атмосфера свободи – головні ознаки ужгородського фесту.

І жевріє надія, що вишукана еротика таки переможе порнографію (ту чорнуху, що прикривається еросом), і думаючі почнуть вдягатися та берегти вірність своїм чистим ідеалам, а не навпаки.

Довідка: марцові мацурі ай мачки – закарп. діал. березневі коти і кішки.
Мяу!

Організатор ЕротАртФестів,
укладач антології
Vik Коврей

тіловказ

Про марцових мацурів ай мачок

Березневі коти-1

Гаврош О.
Коврей V.
Ликович І.
Кузан В.
Федака С.

Березневі коти-2

Кузан В. (молодший)
Ліхтей Т.
Луцишина О.
Любка А.
Малик Г.
Фединишенець М.

Березневі коти-3

Варга О.
Гандзюк О.
Деяк Т.
Іздрик Ю.
Крук Г.
Мудрак О.
Позднякова А.
Шарга Л.

Березневі коти-4

Андрусів В.
Белей Л.
Горобчук Б.-О.
Дон-Захарова Є.
Кваша Д.
Крюґер В.
Манцевич Н.
Мідянка П.
Пасічник Н.
Прилуцький С.
Рижков В.
Футимський Я.

Березневі коти-5

Балдига С.
Вакуленко-К. В.
Венгринюк Х.
Вербицька О.
Винничук Ю.
Горський С.
Грецький А.
Гундер О.
Дементьєва І.
Камінська А.
Кіяновська М.
Коцарев О.
Лазуткін Д.
Ляснюк О.
Полежака А.
Радченко Л.
Савка М.
Семенчук Г.
Тумаєва К.
Чужа О.
Чупа О.
Шувалова І.

Книга продається в книгарнях "Є", в ужгородських книгарнях та в упорядника книги 093-7260972
або на мейл vikkovrej(AT)meta.ua

*
Нагору